24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM)

ABPM készülékHazánkban a magas vérnyomás betegség (hipertónia) a leggyakoribb szív- és érrendszeri megbetegedés, amely sok esetben egyáltalán nem okoz semmiféle tünetet, azonban mindeközben a szervezetben súlyos elváltozások mennek végbe. Mire az első tünetek megjelennek, addigra nagyon sokszor már a magas vérnyomás betegségnek visszafordíthatatlan szövődményei alakulnak ki, károsítva a szívet, a veséket, és akár a központi idegrendszert, az agyat is. Éppen ezért elengedhetetlen a rendszeres vérnyomás ellenőrzés, amely segíthet idejében felfedezni a kóros eltéréseket, és így segíthet megelőzni a későbbi súlyos szövődményeket is.

 

A vérnyomás ellenőrzés legegyszerűbb módja az általános orvosi vizsgálat során, illetve az otthon történő vérnyomásmérés, azonban ezen mérések értékei nem mindig megbízhatóak, és sok esetben nem igazán ismerhető fel ténylegesen ezekkel a módszerekkel a magas vérnyomás betegség. A 24 órás ambuláns vérnyomás ellenőrzés (ABPM) ugyanakkor kiválóan alkalmas arra, hogy az enyhén, illetve közepesen emelkedett vérnyomás értékeket is kimutassa, lehetőséget teremtve arra, hogy a komolyabb problémák, szövődmények megelőzése érdekében lépéseket lehessen tenni.

 

Az ABPM vizsgálat során a  normál, mindennapi életvitel mellett, meghatározott időpontokban mérhető a vérnyomás és a pulzus. A 24 órán át tartó vizsgálat során a páciens egy előre programozott mérőeszközt hord magánál, valamint egy vérnyomásmérő mandzsettát visel a karján. A készülék a beállítás szerint az ébrenléti időszakban félóránként, az éjszakai pihenés ideje alatt pedig óránként méri meg a páciens vérnyomását, amelyet automatikusan rögzít a memóriájában. Természetesen ettől eltérő ütemezéssel is elvégezhető a vizsgálat. Az értékelés során ezekből az adatokból egy számítógépes program segítségével különböző grafikonokat, és táblázatokat tartalmazó lelet készül a kezelőorvos számára, aki ez alapján tud dönteni az esetleges további vizsgálatok, illetve a terápia szükségességéről, módjáról, módosításáról.

 

A 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozás nem csupán a betegség felismerésében jelent nagy segítséget az orvos számára, hiszen a vizsgálat a magas vérnyomás betegség kezelésének minden szakaszában alkalmazható. Így fontos szerepe van – többek között – a korábban beállított terápia hatékonyságának megállapításában, de nagyon hasznos a csak időszakosan jelentkező, rövid ideig tartó vérnyomáskiugrások felismerésében is.

 

Amennyiben Ön is igénybe kívánja venni az ABPM vizsgálatot, egy előre egyeztetett időpontban, otthonában, vagy akár munkahelyén felhelyezzük a készüléket, majd a vizsgálati idő leteltével el is megyünk a mérőeszközért. Ezt követően a kigyűjtött adatokat tartalmazó leletet visszajuttatjuk Önnek, vagy kezelőorvosának.

 

A 24 órás vérnyomás monitorozás összeköthető otthoni EKG vizsgálattal, és adott eseteben otthoni vérvétellel is, ha még teljesebb képet szeretne kapni szív- és érrendszeri állapotáról. A vizsgálatok díjáról erre a linkre kattintva kaphat tájékoztatást.

 

[sc:Megosztás ]

Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506