Az érvényes orvosi beutalóról

medve-orvosA vonatkozó jogszabályok szerint az Egészségbiztosítási Alap terhére finanszírozott (OEP finanszírozott) egészségügyi ellátásokat, így a laboratóriumi vizsgálatokat is csak és kizárólag érvényes orvosi beutalóval lehet térítésmentesen igénybe venni.

 

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló jogszabályok értelmében laboratóriumi vizsgálat térítésmentes elvégzésére beutalót csak az az orvos adhat ki, akinek a tevékenységére vonatkozóan a társadalombiztosító (OEP) érvényes finanszírozási szerződést kötött (beutalásra jogosult orvos). Ennek értelmében a magánorvos által kiállított beutaló nem tekinthető érvényes orvosi beutalónak, az azon feltüntetett laboratóriumi vizsgálatok csak térítés ellenében végezhetők el.

 

Fontos kiemelni azt is, hogy számos laboratóriumi vizsgálatot csak a járóbeteg-szakellátás, illetve a fekvőbeteg-gyógyintézet szakorvosa rendelhet el, azok Egészségbiztosítási Alap terhére történő elvégzésére háziorvos beutalót nem adhat ki.

 

2017. január 1-től – más települések mellett – a Fóton, Gödön, Dunakeszin és Mogyoródon is területi ellátási kötelezettséggel rendelkező Synlab Laboratórium az előzőekben említett jogszabályok alapján csak a hiánytalan adattartalommal bíró laboratóriumi beutalókat fogadja el. A hiányosan kiállított, érvénytelen beutalókat 2017. január 1-től a laboratórium visszautasítja, és az azon feltüntetett vizsgálatokat az Egészségbiztosítási Alap terhére nem végzi el. Ennek értelmében az előzőekben leírtakon túl csak akkor fogadható el az orvosi beutaló, ha azon a beutalásra jogosult orvos a következő adatokat hiánytalanul feltünteti:

  • az ellátást igénybe vevő (biztosított) neve, születési ideje, anyja neve, pontos lakcíme, TAJ-száma
  • az ellátás térítési kategóriája (pl.: 1 = magyar biztosítás alapján végzett térítésmentes ellátás)
  • az orvos által kért laboratóriumi vizsgálatok megnevezése (nyomtatott beutaló esetén a további, kézzel írt vizsgálatkéréseket aláírással és orvosi pecséttel kell hitelesíteni)
  • a beutaló orvos munkahelyének 9 jegyű beutaló kódja (OEP kód), munkahelyének pontos megnevezése, címe, hosszúbélyegzője (az adatok nem elegendők csak nyomtatva)
  • a beutaló orvos neve, pecsétszáma, aláírása, az orvosi pecsét jól látható lenyomata
  • a beutaló orvos által végzett ellátás naplósorszáma
  • a beutaló diagnózis megnevezése és kódja (BNO-kód)
  • a beutaló kiállításának dátuma (a beutaló a kiállítástól számított 90 napig érvényes, kismamák esetén a várandósgondozás keretében kiállított beutaló 300 napig használható fel)
  • sürgősséggel kért vizsgálatok esetén a „sürgősség” jelzése aláírással és pecséttel hitelesítve (sürgősséggel kizárólag az úgynevezett „sürgősségi palettán” szereplő vizsgálatok kérhetők)

 

Kismamák esetében a várandósgondozási könyvben szereplő, beutalóhoz kötött vizsgálatok tekintetében a várandósgondozási könyv is beutalónak minősül a vonatkozó jogszabályok értelmében, ha az előzőekben leírt adatokat hiánytalanul tartalmazza. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy más jogszabályi előírások alapján az orvos által kért vizsgálatokat elvégző laboratórium a beutalókat meghatározott ideig köteles megőrizni, a várandósgondozási könyv érintett oldalából a laboratórium részére minden vizsgálat esetén jól olvasható másolatot szükséges leadni!

 

Amennyiben a témában további kérdése merül fel, vegye fel velünk a kapcsolatot az erre a linkre kattintva megjelenő elérhetőségek valamelyikén.

Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506