Laborvizsgálatra készülve…

Little girl reading bookA következőkben néhány általános, de nagyon fontos dologról szeretnék tájékoztatást adni annak érdekében, hogy laborvizsgálati eredménye pontos és kezelőorvosa számára megfelelően értékelhető legyen.

 

Folyadék bevitel és étkezés közvetlenül a laborvizsgálat előtt
A vér- és vizeletminta-vétel (továbbiakban: mintavétel) a legtöbb esetben a kora reggeli órákban történik meg, mindenképpen éhgyomorra. Ennek érdekében a mintavételt megelőző 10-12 órában már ne étkezzen (folyadékot fogyaszthat), és nagyon fontos az is, hogy a vérvétel előtt körülbelül fél órával lehetőség szerint egy pohár vizet (szénsavmentes) mindenképpen fogyasszon! Fontos, hogy a mintavétel előtt már se alkoholt ne igyon, se ne dohányozzon, mert ezek jelentős mértékben befolyásolhatják laboreredményeit.

 

Étkezés a vizsgálatot megelőző napokban
Egyes kémiai vizsgálatok eredményeit a mintavételt megelőző hosszabb időszak étrendje is nagymértékben képes befolyásolni.

A vér húgysav-koncentrációjának (a laborleleten, beutalón csak húgysav, HS, vagy UA) meghatározása előtti 3 napban speciális, úgynevezett purinszegény diéta betartása javasolt, vagyis kerülje a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót, ne fogyasszon alkoholt, azonban kevés hús és hal fogyasztható. Ugyanakkor indokolt lehet az is, hogy ezen vizsgálat előtt a megszokottak szerint étkezzen, ezért ezzel kapcsolatosan mindenképpen kérje ki kezelő- vagy háziorvosa tanácsát.

A vér karbamid (a laborleleten karbamid, karb, BUN, KN, vagy CN) koncentrációját az elfogyasztott fehérje mennyisége jelentős mértékben képes befolyásolni, amelyre feltétlenül figyeljen a laborvizsgálat elvégzését megelőzően.

 

Sportolás
Bizonyos laborvizsgálati eredményeket (LDH, GOT, CK) az erős fizikai igénybevétel jelentős mértékben befolyásol, erre való tekintettel a mintavételt megelőzően lehetőség szerint már ne sportoljon, illetve kerülje az erőteljes fizikai aktivitást.

 

Gyógyszerbevétel
Tekintettel arra, hogy a gyógyszerek nagymértékben zavarhatják az egyes laborértékek pontos meghatározását, valamint számos változást, eltérést okoznak a szervezeten belül, ajánlott, hogy gyógyszereit csak a mintavétel után vegye be, azonban ezzel kapcsolatosan mindenképpen egyeztessen kezelő- vagy háziorvosával, mert vannak gyógyszerek, amelyeket elhagyása, vagy akár csak későbbi bevétele nagyobb problémát okozhat.

 

Vizeletvizsgálat

A vizelet laboratóriumi vizsgálatához az úgynevezett “középsugaras vizelet” a legmegfelelőbb, amelyet a reggeli első vizeletürítés alkalmával célszerű felfogni. A mintavétel előtt és után mosson kezet! A húgycsőnyílás környékét szappannal alaposan tisztítsa meg! A vizeletsugár első harmadát a WC-be ürítse, ezt követően – a vizeletürítés abbahagyása nélkül – a középső adagot egy előre alaposan eltisztított edényzetbe (pl. kisebb befőttes, lekváros, vagy kaviáros üvegbe) engedje (kb. 0,5 dl-t), ügyelve arra, hogy kézzel az edény belső felszínét ne érintse meg. A maradék vizeletet a WC-be ürítheti, a vizelet további részére nem lesz szükség.

Vizeletvizsgálat esetén csak akkor kell a vizeletet steril edényzetbe felfogni, ha kezelőorvosa mikrobiológiai (vizelet tenyésztés) vizsgálatot kért.

Nőknél – amennyiben a vizsgálat időzíthető – menstruáció ideje alatt nem ajánlott a vizelet-mintavétel, ugyanakkor a vérvételt a menstruáció nem befolyásolja.

 

Vizeletgyűjtés

Bizonyos laborvizsgálatokhoz egy adott időszak alatt ürített, teljes vizeletre szükség van, amelyet a következők figyelembevételével kell gyűjteni.

A vizeletgyűjtés napján legalább 1,5-2,0 liter folyadékot mindenképpen fogyasszon. Ez idő alatt alkoholt, vagy alkohol tartalmú italt ne igyon!

A vizeletgyűjtés napjának reggelén hólyagját ürítse ki! Ezt követően – tehát a következő vizeletürítéstől számítva – az előírt időszak alatt (általában 12 vagy 24 óra, de ez a vizsgálat jellegétől függ) vizeletét egy megfelelő kapacitású edénybe gyűjtse, amit hűvös helyen tároljon.

A vizeletgyűjtés befejeztével az alaposan összekevert vizeletből töltsön át egy kis mennyiséget (kb. 0,5 dl-t) egy előzőleg eltisztított edénybe, majd mérje meg pontosan a teljes vizeletmennyiséget, amelyet jegyezzen fel a vizeletgyűjtés időtartamával együtt (pl. 24 óra: 3200 ml).

 

Amennyiben további kérdése van a laborvizsgálatokkal kapcsolatosan, készséggel állok rendelkezésére!

Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506