Otthoni EKG

sziv_sztetoszkopAz elektrokardiográfia (ismertebb nevén EKG vizsgálat) a szív működéséről nagyon sok információt szolgáltató, ugyanakkor mégis igen egyszerű, rutin eljárás, amely vizsgálatot akár már saját otthonában is igénybe veheti.

Mit vizsgál az EKG?
A szívet tulajdonképpen az emberi szervezet motorjának is nevezhetjük, hiszen ez a szerv felelős azért, hogy az élő szervezet számára nélkülözhetetlen vér az érpályán keresztül valamennyi sejthez oxigént és tápanyagot szállítson, valamint ezektől a sejtektől elszállítsa a feleslegessé vált anyagokat. Ezt a feladatát a szív a folyamatosan ismétlődő összehúzódások révén teljesíti, így biztosítva a folyamatos véráramlást az erekben. A szív elektromos inger hatására képes összehúzódni, amely inger a szív saját ingerképző rendszerében jön létre, és ugyancsak egy saját, speciális ingerületvezető rendszeren keresztül jut el a szív valamennyi sejtjéhez. Ezt ez elektromos ingerületet a test felszínén is lehet mérni egy erre kifejlesztett eszköz segítségével, amelyet elektrokardiográfnak (EKG) neveznek. Az EKG ezt a testfelszínről elvezetett elektromos jelet egy jellegzetes, egyedi hullám, görbe formájában jeleníti meg, amely görbe adatainak a kiértékelésével számos fontos információ nyerhető a szív állapotáról, működéséről. Az EKG felfedezése egyébként egy holland fizikus, William Einthoven nevéhez fűződik, aki ezért a felfedezéséért 1924-ben Nobel-díjat is kapott.

Hogyan zajlik az EKG-vizsgálat?
Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos aktivitásának észlelése elektródák segítségével történik. Egy úgynevezett „12 elvezetéses nyugalmi EKG” elkészítéséhez összesen 10 elektródát helyezünk fel a test különböző, meghatározott pontjaira: 4 elektródát a végtagokra, 6 elektródát pedig a mellkas meghatározott pontjaira. Az elektródák ezekről a pontokról továbbítják aztán az elektromos jeleket az EKG készülék felé, amely értelmezi, és a már említett görbék formájában megjeleníti azokat, így szolgáltatva számos hasznos, és értékelhető információt a szív működéséről és aktuális állapotáról, így – többek között – információ nyerhető a szív összehúzódásának ritmusáról, az ingerület kiindulásának a helyéről, az ingerületvezetés sebességéről, illetve a szívizom esetleges vérellátási zavaráról is.

 

Az EKG vizsgálatot nyugodt körülmények között javasolt végezni, amelyre a legoptimálisabb a jól megszokott, nyugodt, otthoni környezet, de végeztünk EKG vizsgálatot már munkahelyen is. Különösebb, nagyobb előkészületet nem igényel a vizsgálat lebonyolítása. A páciens háton fekve kell, hogy elhelyezkedjen, bokáit, csuklóit, valamint a mellkasát szabaddá téve, mivel ide kerülnek felhelyezésre az elektródák. Hölgyek esetében szükséges a melltartó levétele is, mivel egy részről az elektródák felhelyezésekor a melltartó útban lehet, más részről sok fehérneműben található fémpánt, fémkapocs, amely zavarhatja az EKG készülék által rögzített elektromos jeleket. Annak érdekében, hogy a szív által keltett elektromos jeleket a test felszínéről könnyebben fel tudják venni az elektródák, az bőr (végtagok) felszínét az elvezetést elősegítő EKG géllel kenjük be. Ezt követően felhelyezzük az elektródákat (a 4. és az 5. bordák vonalában, előírásnak megfelelően), majd néhány percnyi időtartam alatt rögzítjük a készülék segítségével az elektromos jeleket. A vizsgálat alatt lehetőség szerint nyugodtan, egyenletesen lélegezve, nem beszélve, mozdulatlanul kell feküdni, mivel az esetleges izomműködés zavarhatja az elektromos jelek rögzítését. A szív által keltett elektromos jelek rögzítése mindösszesen néhány percet vesz csak igénybe. Az elkészült EKG felvételt egy későbbi időpontban, kinyomtatott formában, vagy akár e-mailben adjuk át a páciens részére, amelyet azután bemutathat házi- vagy kezelő orvosának is.

 

A vizsgálat kivitelezéséhez egy mobil, számítógép alapú, professzionális EKG diagnosztikai rendszert használunk, amelyet számos orvosi praxisban, illetve kardiológiai intézményben is megelégedéssel alkalmaznak hazánkban.

 

Az otthoni EKG vizsgálat igénybevételét ajánljuk mindazoknak, akik – mobilitásuktól függetlenül – szeretnének nyugodt, otthoni környezetben, rövid határidővel és orvosi beutaló nélkül EKG leletet kapni.

 

Amennyiben felkeltette az otthoni EKG vizsgálat lehetősége érdeklődését, foglaljon online időpontot a vizsgálat elvégzéséhez. Az otthoni EKG vizsgálat díjáról erre a linkre kattintva tájékozódhat.

Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506