Otthoni tape kezelés (kineziotape)

tape kezelesMi az a kinesio-, és acu-taping?
A kinesio-, és acu-taping egy elasztikus szalag segítségével végzett ragasztási technika. Maga a szalag egy rugalmas pamut anyagból készül, melyet a bőrre lehet ragasztani. A szalag segítségével többek között csökkenthető a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, a duzzanat és a véraláfutás is. A ragasztás kivitelezésétől függően a kezelés hatása lehet fájdalomcsillapító, erősítő, korrigáló vagy regeneráló. A tape kezeléshez használt szalag mindezen hatását kémiai anyagok nélkül, a test saját gyógyító funkcióira támaszkodva éri el, így mellékhatásai nincsenek. A tape kezelés az egyik leghatékonyabb kiegészítő terápia az orvosi ellátásban.

 

 

Mit csinál a szalag a bőrre ragasztva?
A felhelyezet szalag hatására a bőr és az alatta lévő szövetek fellazulnak, a bőr felső rétegeit kissé megemeli, ezáltal serkenti a vérkeringést, csökkenti a fájdalom receptorok aktivitását, és javítja a nyirokkeringést a szövetek között. Ezen felül ellazítja az izmokat, stabilizálja az ízületeket, ezáltal csökkenti a sérült szövetek, ízületek terhelését, és fájdalmát.

 

 

Milyen anyagból készül a szalag?
A kinezio-tape kezelés során felhelyezett szalag az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bír, együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályozza a mozgásban. A szalag egy légáteresztő képességgel rendelkező pamut anyagból készül, amelyre akril ragasztót visznek fel. Az akril ragasztó nagyon stabil ragasztást biztosít, és nem allergizál, valamint a bőr felszínét sem irritálja.

 

A szalaggal ugyan úgy lehet mozogni, fürdeni, öltözködni, mintha nem is lenne a bőrön, így sokkal nagyobb komfortérzetet ad, mint más rögzítő, vagy fájdalomcsillapító készülékek, tapaszok.

 

 

Milyen esetekben hatásos a tape kezelés?
A tape kezelés alapvetően izom- és ízületi fájdalmak, problémák kezelésére ajánlott, súlyos esetekben kiegészítő terápiaként, így kiválóan alkalmazható az alábbi panaszok, problémák esetén:

 • zúzódások, véraláfutások
 • izomhúzódások, izomfájdalmak (akár izomláz), izomgörcsök, izomsérülések kiegészítő terápiája
 • ízületek rándulása, fájdalma, gyulladása, íngyulladások, szalagok sérülése
 • ízületek instabilitása, mozgásbeszűkülés
 • duzzanat az ízületekben, ödémák felszívódásának segítése
 • nyírok keringés elégtelensége
 • műtétek utáni rehabilitáció segítése, izomerősítés, tehermentesítés
 • heggyógyulás segítése
 • gerinc problémák, rossz tartás, stressz miatt kialakult fokozott izomfeszültség, görcs, gerincsérv kiegészítő terápiája
 • reumatológiai kórképek fájdalom csillapítása
 • fogyókúra, naracsbőr kiegészítő kezelése

Ugyanakkor fontos tisztába lenni azzal is, hogy a kinezio-tape kezelés nem csodaszer!

 

 

Mikor nem ajánlott a tape kezelés?
Nem alkalmazható a tape kezelés nagyon idős betegeknél, a várandósság első 3 hónapjában, daganatos megbetegedés (és a tünetmentességet követő 5 év) esetén. Kerülni kell ezt a fajta kezelést nyílt sebek, égési sérülések, ismert akril-allergia esetén is, illetve akkor, ha a lábon erős visszeresség áll fenn (más testrészt ebben az esetben lehet kezelni), valamint trombózisra való fokozott hajlam fennállása esetén.

 

 

Hogyan zajlik a kinezio-tape kezelés?
A tape felhelyezése előtti napon már nem szabad semmilyen testápolót, krémet használni a bőrön, ugyanis ez rontja a szalag fennmaradási idejét. Amennyiben olyan testrész kerül kezelésre, mely szőrös lehet, a hölgyeknél a kezelés előtti nap javasoljuk a borotválást, férfiak esetében pedig adott esetben egy nyírógép segítségével a kezelt területet a kezelés előtt szőrtelenítjük, mivel a szőr egyrészről rontja a kineziológiai szalag tapadási képességét, másrészt igen fájdalmassá teszi a szalag eltávolítását. A kezelés napján nem szabad borotválni az adott bőrfelszínt.

 

A kezelés kivitelezéséhez először a kezelendő felületen elvégezzük a szükséges méréseket, hogy mennyi szalagot kell majd felhelyezni az adott testrészre, ízületre. Ezt követően a bőrt fertőtlenítjük egy folyadék (spray) segítségével, majd már fertőtlenített, száraz bőrfelszínre felhelyezzük a szalagot, szalagokat. A szalag felhelyezése után bármilyen tevékenység szabadon végezhető.

 

A szalag körülbelül 3-5 napig marad fent a testen. Ez az adott testrésztől, az időjárástól, a páciens bőrtípusától és életmódjától függ. A szalag felhelyezését követően a tartós, melegvizes kádfürdőt nem ajánljuk, hogy a tapasz minél tartósabban fent maradjon a testen. Ilyenkor célszerű zuhanyfürdőt alkalmazni. A 3-5 nap letelte után egy kád meleg vízben, vagy babaolajjal könnyedén eltávolítható a szalag, és amennyiben szükséges, azonnal folytatható a kezelés újabb szalag(ok) felhelyezésével.

 

Az otthoni tape kezelés igénybevételét ajánljuk mindazoknak, akik – mobilitásuktól függetlenül – szeretnének nyugodt, otthoni környezetben, rövid határidővel kezelést kapni.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését az otthoni tape kezelés lehetősége, foglaljon időpontot telefonon a +36-20-620-2401 telefonszámon a kezelés elvégzéséhez. Az otthoni tape kezelés díjáról erre a linkre kattintva tájékozódhat.

Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506