Otthon. Kényelmesen.

A női hormonok rejtett világa

A menstruáció idejének pontos meghatározásaA női nemi működés ciklikus, ismétlődő jellegű, ami azt jelenti, hogy a női szervezet a nemi hormonok hatására nagyjából 21-35, de átlagosan 28 naponta felkészül egy esetleges fogantatásra. Ha a fogantatás nem jön létre, a méh nyálkahártyája leválik, és a menstruáció során vérzés formájában távozik a szervezetből.

Ennek az ismétlődésnek, vagyis a női ciklusnak a szakaszai, fázisai minden nőnél ugyanazok, hátterében pedig egy nagyon összetett, bonyolult rendszer működik. Ugyanakkor az egyes szakaszok időtartama, lefolyása, ezek megélése, az egyes szakaszokban tapasztaltak egyénenként eltérők lehetnek.

A ciklus első napja a menstruációs vérzés első napja, amely általában 4-6 napig tart. A vérzés ideje alatt normál esetben összesen 30-40 ml vér ürül a szervezetből (ez körülbelül 2-3 evőkanálnyi mennyiség).

 

Follikuláris fázis – FSH, ösztrogén

A menstruációs vérzéssel párhuzamosan kezdetét veszi az úgynevezett follikuláris fázis is, amely körülbelül a ciklus 11. napjáig tart. Azonban ennek időtartama egyénenként, és adott esetben ugyanazon női szervezetben ciklusonként is eltérő lehet. Ebben a szakaszban fokozatosan emelkedik az FSH (follikulus stimuláló hormon) szintje, aminek hatására a petefészekben található, a petesejteket tartalmazó tüszők érésnek indulnak.

A tüszők ezt követően ösztrogént kezdenek termelni, amelynek hatására a méh nyálkahártyája megvastagszik, és felkészül arra, hogy később az esetlegesen megtermékenyült petesejt beágyazódásának megfelelő feltételeket biztosítson.

 

Ovulációs fázis – LH

Az ösztrogén hatására az LH (luteinizáló, vagy sárgatest hormon) szintje is emelkedni kezd. Amikor a legmagasabb lesz a női szervezetben az LH szintje, hatására a korábban érésnek induló tüszők közül általában egy, a domináns tüsző megreped, és kiszabadul belőle egy megérett petesejt (ez az ovuláció), amely körülbelül 24 óráig életképes. Ez a női ciklus 12-16. napján bekövetkező, legrövidebb, általában 2-3 napig tartó szakaszában, az ovulációs fázisban megy végbe.

 

Luteális fázis – progeszteron

Az ovulációs szakaszt követően a megrepedt, petesejtet már nem tartalmazó tüszőből sárgatest lesz, lecsökken az ösztrogén és a többi hormon szintje, és emelkedésnek indul a progeszteron szintje. A progeszteron hatására a méh nyálkahártyája felkészül az esetlegesen megtermékenyített petesejt befogadására.

Ha a fogantatás nem történik meg, a sárgatest elsorvad, és ezzel együtt lecsökken a progeszteron szintje is a szervezetben. A ciklusnak ezen szakasza, a luteális fázis egyénenként változó hosszúságú, de minden nőnél állandó időtartamú, általában 13-14 nap.

Ennek a szakasznak a késői fázisában nagyon sok nőnél jelentkezik számos, a mindennapokat jelentős mértékben megnehezítő panasz, tünet, amelyet összefoglaló néven premenstruációs szindrómának (PMS) hívunk. A PMS-ről részletesen egy korábbi cikkünkben írtunk.

A csökkenő progeszteron szint eredményeképpen a méh megvastagodott nyálkahártyája elkezd leválni, majd a menstruáció során távozik a szervezetből. Ezzel pedig újra kezdetét veszi a következő női ciklus.

 

A terhességi hormon – prolaktin

A prolaktin több szempontból is eltér az előzőekben bemutatott női hormonoktól. A prolaktin nem a fogantatásra, hanem elsősorban a szülést követő tejelválasztásra készíti fel a női szervezetet, ugyanakkor többszáz másik élettani folyamatot is képes befolyásolni.

A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődik. Szintje a várandósság alatt és közvetlenül a szülés előtt a legmagasabb, nem terhes nők szervezetében normális körülmények között kifejezetten alacsony. Éppen ezért kifejezetten nagy szerepe van a teherbeesés szempontjából is.

A várandósság során az ösztrogénnel és a progeszteronnal együtt serkentik az emlők fejlődését, szülés követően pedig megindítják a női szervezetben az anyatej elválasztását. A prolaktin szintje normális körülmények között mindaddig emelkedett a szervezetben, amíg az anya szoptat, majd ezt követően visszaesik a terhesség előtti szintre. Ugyanakkor a prolaktin szintje értelemszerűen meghatározott mértékben követi a menstruációs ciklust, annak egyes szakaszait is.

 

A hormonok vizsgálata

A női ciklus egyes szakaszainak egyéni, pontos megismerésében nagyon fontos szerepet tölt be a ciklushoz kötött hormonvizsgálatok elvégzése, amely nagy segítséget jelent a családtervezésben és a fogamzásgátlásban is egyaránt.

A ciklusfüggő vizsgálatokat a női ciklus adott napján kell elvégezni: 28 napos ciklus esetén a follikuláris vizsgálatokat a 3-5. napon, az ovulációs vizsgálatokat a 14-16. napon, a luteális vizsgálatokat a 21-23. napon.

Amennyiben a ciklusa 28 napostól eltérő, annyi nappal kell megváltoztatni az ovulációs és luteális fázisban esedékes vizsgálatok időpontját, ahány napos a ciklus-eltérés. Tehát, ha az Ön ciklusa 30 napos, a follikuláris hormonszinteket a 3-5. napon, az ovulációs fázis hormonszintjeit a 16-18. napon, a luteális fázis hormonszintjeit pedig a 23-25. napon kell meghatározni.

 

Amennyiben szeretné Ön is pontosan megismerni a menstruációs ciklusát, ezzel együtt a hangulatát, fizikális közérzetét is befolyásoló hormonok szintjét, vegye igénybe otthoni vérvételi szolgáltatásunkat.

Ha szeretné Ön is igénybe venni a ciklushoz kötött hormonszintek meghatározását otthoni vérvétel keretében, de nem tudja előre meghatározni a vérzése idejét, a menzesz 1. napján vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megfelelő időpontot tudjunk Önnek találni az otthoni vérvételre.

A ciklusfüggő vizsgálatok díjáról erre a linkre kattintva tájékozódhat.

Tetszett? Kérjük, ossza meg másokkal is!

Facebook
Email