Segítség az egészségben, segítség a gyógyulásban, segítség a gyógyításban

A pajzsmirigy működése

A pajzsmirigyről általánosságban
A pajzsmirigy két lebenyből áll, és a nyak elülső-alsó részén, a légcső két oldalán helyezkedik el, mindkét nem esetében a férfiaknál jól felismerhető „ádámcsutka” alatti tájékon. A pajzsmirigy a szervezet úgynevezett belsőelválasztású-mirigyekből álló rendszerének, az endokrin-rendszernek a része, mivel a termelt váladékai, a hormonok a vérbe választódnak ki.

 

A pajzsmirigy fő feladata a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) nevű hormonok termelése, amelyek előállításához jódot használ fel. Ezek a hormonok már a magzati élettől kezdődően nélkülözhetetlenek a szervezet működésében, hiszen a kezdetekben a normális testi és szellemi fejlődésében játszanak fontos szerepet, felnőttkorban pedig ez egészséges alapanyagcsere fenntartásában vesznek részt. Hatásukra fokozza a szervezet az alapanyagcserét, fokozza légzést és a szívműködést, valamint fokozza a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontását a szervezeten belül. A pajzsmirigy ezeken kívül egy tireokalcitonin elnevezésű hormont is termel, amelynek hatására csökken a vér kalciumszintje, mivel egyrészről fokozza a kalciumionok csontokba történő beépülését, ugyancsak fokozza ezen ionok vizelettel történő kiválasztását, és csökkenti a táplálkozás során bevitt kalcium felszívódását a belekben (az ez ellen ható hormont a mellékpajzsmirigy termeli).

 

Az előzőekben ismertetett hormontermelést az agyalapi mirigy szabályozza a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) nevű hormon útján, amelynek termelését az előbb ismertetett pajzsmirigy hormonok vérben fellelhető szintje szabályozza (feedback mechanizmus). Ha a vérben keringő T4 és Thormonok szintje csökken, több TSH termelődik az agyalapi mirigyben, ami fokozott hormontermelésre serkenti a pajzsmirigyet. Fordított esetben pedig a növekvő T4- és T3-szint hatására csökkenti az agyalapi mirigy a TSH-termelést,és így a kisebb inger hatására csökken a pajzsmirigy működése is.

 

 

A pajzsmirigy alulműködése
A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis, ejtsd: hipotireózis) – vagyis ha a pajzsmirigy nem termel a szervezet megfelelő működéséhez elegendő hormont – szerteágazó tüneteket okoz, tekintettel arra, hogy ezek a hormonok szinte valamennyi szervre, szervrendszerre hatnak.

 

Főbb tünetek:

 • állandó fáradtság érzés
 • aluszékonyság
 • depresszió
 • megmagyarázhatatlan súlygyarapodás
 • rekedt hang
 • lassult beszéd
 • duzzanat a szem körül
 • duzzadt arc
 • a haj, valamint a szemöldök ritkulása, amely akár kopaszságot is okoz
 • a haj, valamint a körmök töredezettsége
 • száraz bőr
 • hideg végtagok
 • duzzadt bokák
 • ízületi fájdalmak
 • csökkenő libidó
 • nők esetében rendszertelen menstruáció
 • magas koleszterinszint
 • székrekedés

 

A pontos diagnózis felállításához a szervezet TSH, valamint T3 és T4 szintjének meghatározása szükséges, amelyet egy egyszerű vérvételt követően laboratóriumban végeznek el. Hipotireózis esetén a vérvizsgálat eredménye csökkent T4 és a T3 szintet, valamint emelkedett TSH szintet mutat.

 

A tudomány mai állása szerint ez a betegség nem gyógyítható, azonban a hormonok folyamatos pótlásával tünetmentes lehet a beteg.

 

 

A pajzsmirigy túlműködése
A pajzsmirigy fokozott hormontermelését pajzsmirigytúltengésnek (hyperthyreosis, ejtsd: hipertireózis) nevezzük. A hipertireózis egyes formáiban a szervezet olyan, más “serkentő” anyagokat termel, amelyek a TSH-tól függetlenül kényszerítik fokozott hormontermelésre a pajzsmirigyet. Más esetben a pajzsmirigy egyes sejtjei vonják ki magukat a TSH szabályozása alól, és így attól teljesen függetlenül, nagy mennyiségben termelik a hormonokat. A hipertireózis tünetei közül említést érdemel a jó étvágy mellett bekövetkező fogyás, idegesség, feszültség, szapora szívverés, és a rossz melegtűrő képesség.

 

A pontos diagnózis felállításához ebben az esetben is a szervezet TSH, valamint T3 és T4 szintjének meghatározása szükséges.

 

A pajzsmirigytúltengés kezelésére több lehetőség is adott, és nagyon sok esetben sikeresen gyógyítható is a probléma. Ugyanakkor kezelés nélkül a fokozott hormontermelés következtében a szervezet túlerőlteti magát, amely különösképpen a szívre és a keringésre jelent nagy veszélyt. A hipertireózist az orvostudomány mai állása szerint háromféle módon lehet kezelni, illetve gyógyítani: gyógyszerek segítségével, a pajzsmirigy műtéti úton történő eltávolításával, illetve a pajzsmirigy részleges elpusztításával, amelyet szájon át adott radioaktív jód segítségével érnek el.

 

Ahogyan azt az előzőekben is írtuk, a pajzsmirigy működéséről legegyszerűbben és leggyorsabban laboratóriumi vérvizsgálat útján kaphat pontos információkat. A vérvizsgálathoz szükséges vérminta levételére akár saját otthonában, kényelmes és nyugodt körülmények között is sor kerülhet, amelyben készséggel állunk rendelkezésére, akár orvosi beutaló nélkül is.

Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506