Otthon. Kényelmesen.

24 órás vérnyomásmérés otthon – ABPM vizsgálat

24 órás vérnyomás monitorizáló ABPM készülékAz ABPM-vizsgálat – amelyet akár otthoni körülmények között is igénybe vehet – egy teljesen automatizált vérnyomásmérési technika, amelynek keretében 24 órán keresztül, tetszőleges gyakorisággal végez egy erre alkalmas készülék vérnyomásmérést.

MAGASVÉRNYOMÁS-BETEGSÉG

Az orvosi rendelőkben mért vérnyomásértékek alapján a magasvérnyomás-betegség (hipertonia, hypertonia) világviszonylatban a felnőtt lakosság mintegy 45%-át érinti, hazánkban a felnőttek több mint 35%-a szenved ebben a betegségben. Az élekor előrehaladtával a magasvérnyomás-betegségben szenvedők száma jelentős mértékben emelkedik, 60 év felett a lakosság több mint 60%-át érinti ez a betegség.

Ugyanakkor a magasvérnyomás-betegség leggyakrabban tünetmentes és sok beteg nem is tud betegségéről, így nem is részesülhetnek időben megfelelő kezelésben, amely hosszútávon akár súlyos szövődményeket, szervkárosodásokat eredményezhet. Erre való tekintettel minden felnőtt esetében indokolt a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés, különösen a magasvérnyomás-betegség kialakulása szempontjából magaskockázatú személyek esetén.

Magasvérnyomás-betegség esetén – többek között – jelentősen nő a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a végzetes kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának kockázata is. A kockázatfelmérést online erre a linkre kattintva végezheti el.

A Magyar Hipertónia Társaság jelenleg hatályos szakmai irányelvében rögzített ajánlás szerint a magasvérnyomás-betegség diagnózisa vagy több vizit alkalmával végzett, ismételt rendelői vérnyomásmérések értékei, vagy rendelőn kívüli mérések (24 órás ambuláns vérnyomás monitorozás, ABPM, vagy otthoni önvérnyomásmérés, HBPM) értékei alapján állapítható meg.

 

Mi is az az ABPM-vizsgálat?

Az ABPM egy teljesen automatizált vérnyomásmérési technika, amelynek keretében rendszerint 24 órán keresztül, tetszőleges gyakorisággal – nappal általában 15 percenként, éjszaka pedig 30 percenként – végez egy erre alkalmas készülék vérnyomásmérést. Ezekből az értékekből aztán meghatározható számos, a diagnózis szempontjából rendkívül hasznos érték, különféle indexek, amelyek sokkal pontosabb képet mutatnak a való életbeli vérnyomásértékekről.

Az ABPM-vizsgálat ugyanakkor nem csak magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításához, hanem a betegség kezelésére beállított terápia hatékonyságának, megfelelőségének ellenőrzésére, illetve a terápia okozta esetleges mellékhatások, tünetek, panaszok igazolására is alkalmazható.

 

Az otthoni ABPM-vizsgálat menete

A 24 órás ambuláns vérnyomás monitorozást szokásos körülmények között, egy átlagos hétköznapon, a megszokott napi tevékenységek végzése mellett szükséges elvégezni, tehát nem pihenőnapon. Ha vérnyomás problémáira már szed gyógyszert a beteg, azt is a szokott módon és időben kell bevenni. Különösebb előkészületet a vizsgálat nem igényel.

A vizsgálathoz szükséges készüléket és a mandzsettát előre egyeztetett időpontban otthonába visszük, ahol beprogramozást követően fel is helyezzük azt.

A 24 órás vérnyomás monitorozáshoz egy, a felkar kerületének megfelelő méretű vérnyomásmérő mandzsettát helyezünk fel a felkarra, amelyet egy nagyobb mobiltelefon méretű, nyakba és a derékra (övre) rögzíthető készülékkel kötünk össze egy hosszabb, vékony és hajlékony cső segítségével. A vérnyomásmérő mandzsettát minden esetben ruhára – póló, ing, blúz, stb. ujjára – helyezzük fel, a csövet a nyakon hátul átvezetve vezetjük le a készülékig. Az első mérés előtt beprogramozzuk a készüléket, majd a felhelyezést követően elindítjuk a méréssorozatot. A mérések során a kart lazán, kinyújtva kell tartani. Ha a készülék valamely ok miatt nem tudja végrehajtani a mérést, azt újra megismétli. A vizsgálat során a készüléket nem szabad levenni, és víz sem érheti azt.

A vizsgálat során eseménynaplót is kell vezetnie a páciensnek, amelybe percre pontosan fel kell vezetni az esetleges panaszokat, tüneteket, és az egyes tevékenységeket, különösen azokat, amelyek jelentős vérnyomás eltérést okozhatnak (pl. futás a busz után, munkahelyi megbeszélés, hivatalos ügyintézés, stb.).

A 24 órás vérnyomás monitorozás fájdalom- és kockázatmentes, mindösszesen a mandzsetta felfújása okozhat némi kellemetlenséget, szorító érzést, amely adott esetben az éjszakai pihenést is zavarhatja. Egy átlagos ABPM-vizsgálat során mind az ébrenléti, mind az alvási periódusban több, átlagosan 50-100 vérnyomás- és pulzusmérést hajt végre a készülék.

A vizsgálati idő leteltével, ugyancsak előre megbeszélt időpontban személyesen megyünk el otthonába, ahol átvesszük a készüléket, és tartozékait. A készülékből ezt követően számítógép segítségével letöltjük a mért adatokat, amelyeket kiértékelésre alkalmas lelet formájában e-mailben vagy nyomtatott formában küldünk meg Önnek. Az így kézhez kapott ABPM-lelettel felkeresheti kezelőorvosát a továbbiak megbeszélése céljából.

Az otthoni, 24 órás vérnyomás monitorozást ajánljuk mindazoknak, akik beutaló nélkül, rövid előjegyzési idővel, kényelmes körülmények között szeretnék igénybe venni ezt a vizsgálatot.

Az otthoni ABPM-vizsgálat Göd, Fót, Dunakeszi, Mogyoród, Veresegyház, Csomád és Őrbottyán településeken érhető el. Amennyiben szeretné Ön is igénybe venni a 24 órás ABPM-vizsgálatot, vegye fel velünk a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából.