Otthon. Kényelmesen.

Otthoni holter EKG – biztonságos és kényelmes

Holter EKG készülék

A 24 órás holter EKG vizsgálat egy olyan kardiológiai vizsgálati forma, amelynek segítségével egy teljes napon keresztül folyamatosan tudjuk monitorozni a mindennapi, megszokott tevékenységek végzése alatti szívműködést.

 

AZ EKG VIZSGÁLATOKRÓL RÖVIDEN

A szív a saját ingerképző rendszerében létre jövő elektromos inger hatására húzódik össze, amely ilyen módon képes fenntartani a vér folyamatos keringését az egész testben. Ezt ez elektromos ingerületet a test felszínén is be lehet mérni egy különleges eszköz segítségével, amelyet EKG-nak, hivatalosan elektrokardiográfnak neveznek. Az EKG ezeket a jeleket jellegzetes görbék formájában jeleníti meg, amelyek adatainak a kiértékelésével fontos információk nyerhetők a szív állapotáról, működéséről.

A mindennapi egészségügyi gyakorlatban több EKG vizsgálati formával is találkozhatunk, amelyek a következők: 12 elvezetéses nyugalmi EKG vizsgálat, terheléses EKG vizsgálat és 24 órás holter EKG vizsgálat. Ez utóbbi lehet akár 48, 72 vagy éppen 168 órás is. Otthoni körülmények között mind a 12 elvezetéses nyugalmi EKG-t, mint a 24 órás holter EKG vizsgálatot el tudjuk végezni, a terheléses EKG vizsgálat ugyanakkor kizárólag jól felszerelt, szakorvosi rendelőben végezhető el.

 

MIT JELENT A 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT?

Mint arról az otthoni EKG vizsgálat ismertetésében is írtunk, a 12 elvezetéses nyugalmi EKG vizsgálat során a szív elektromos aktivitását elektródák és egy EKG készülék segítségével rögzítjük, akárcsak a 24 órás holter EKG vizsgálat során, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi esetben nem csupán néhány percnyi, hanem egy egész napnyi szívműködés kerül rögzítésre az EKG készülék által.

A Mobil egészségügyi szolgáltatások keretében elérhető 24 órás holter EKG vizsgálathoz összesen 10 darab egyszerhasználatos, öntapadós elektródát ragasztunk fel a mellkas különböző, meghatározott pontjaira. Az elektródák ezekről a pontokról továbbítják aztán az elektromos jeleket egy körülbelül mobiltelefon méretű készülék felé, amely 24 órán keresztül folyamatosan rögzíti ezeket az jeleket. Így összesen a 10 elektróda segítségével 12 irányból kapunk számos információt a szív működéséről és aktuális állapotáról egy: információ nyerhető a szív összehúzódásának ritmusáról, az ingerület kiindulásának a helyéről, az ingerületvezetés sebességéről, illetve a szívizom esetleges vérellátási zavaráról is.

 

HOGYAN ZAJLIK A 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT?

A vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel, azonban néhány dologgal célszerű előzetesen számolni. Mivel a készüléket nem érheti víz, a vizsgálat alatt nem szabad zuhanyozni, fürdeni. Ezt érdemes közvetlen az elektródák és a készülék felhelyezése előttre időzíteni, amely az otthoni felhelyezésre való tekintettel könnyebben megvalósítható, mintha erre egy rendelőben kerülne sor. A vizsgálat előtti fürdést, zuhanyzást követően kerülni kell a testápoló, olaj és egyéb krémek használatát a mellkason, és a hason, hogy a felhelyezésre kerülő öntapadós elektródák megfelelően tudjanak a bőrre ragadni.

Férfiak esetén a mellkas szőrzet leborotválása elkerülhetetlen az elektródák megfelelő felragasztása, tartós rögzítése, valamint a pontosabb, zajmentesebb mérés miatt. Nők esetében a vizsgálat során melltartót lehet viselni, de kényelmi szempontokból célszerű merevítő nélküli, vagy sportmelltartót felvenni az elektródák felhelyezése után. Az elektródákat és a készüléket a mérés alatt tilos levenni, a 24 óra leteltével azt kollégánk fogja majd megtenni.

A 24 órás mérés közben nyugodtan lehet végezni a megszokott napi rutint, gyógyszerbevételt, mitöbb, ha van olyan ismert helyzet, tevékenység, amely a szívműködéssel összefüggő panaszt idéz elő, akkor érdemes azt a tevékenységet végezni a vizsgálat közben. Ebben az esetben ezt mindenképpen jelezni kell a készülék erre szolgáló gombjával, és ezt külön is fel kell jegyezni a vizsgálat ideje alatt vezetett naplóba. Ebben a naplóban kell rögzíteni egyébként valamennyi tevékenységet, esetleges panaszt is, amely a későbbi kiértékelést nagymértékben segíti.

A vizsgálat során lehet sportolni is, de természetesen csak olyan módon, olyan mértékben, amely nem veszélyezteti a készülék sértetlenségét, épségét.

A 24 órás holter EKG vizsgálatot követően egy számítógépes program segítségével letöltésre kerül valamennyi adat a készülékből, amelyből egy komplett leletet készítünk, és adunk át a Páciens részére, amelyet azután bemutathat orvosának további kiértékelés céljából.

Amennyiben Önnek, vagy hozzátartozójának is vannak olyan mellkasi, szívműködési panaszai (például mellkasi fájdalmak, szapora-, lassú- vagy esetleg szabálytalan szívdobogás érzések, stb.), amelyeket lehetőség szerint szeretne egy ilyen vizsgálat keretében rögzíteni, hogy megmutathassa orvosának, vegye fel velünk a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából.

A 24 órás holter EKG vizsgálat Göd, Fót, Dunakeszi, Mogyoród, Veresegyház, Csomád és Őrbottyán településeken érhető el.