Otthon. Kényelmesen.

Otthoni holter EKG – biztonságos és kényelmes

Holter EKG készülék

A 24 órás holter EKG vizsgálat egy olyan kardiológiai vizsgálati forma, amelynek segítségével egy teljes napon keresztül folyamatosan tudjuk monitorozni a mindennapi, megszokott tevékenységek végzése alatti szívműködést.

 

AZ EKG VIZSGÁLATOKRÓL RÖVIDEN

A szív a saját ingerképző rendszerében létre jövő elektromos inger hatására húzódik össze, amely ilyen módon képes fenntartani a vér folyamatos keringését az egész testben. Ezt ez elektromos ingerületet a test felszínén is be lehet mérni egy különleges eszköz segítségével, amelyet EKG-nak, hivatalosan elektrokardiográfnak neveznek. Az EKG ezeket a jeleket jellegzetes görbék formájában jeleníti meg, amelyek adatainak a kiértékelésével fontos információk nyerhetők a szív állapotáról, működéséről.

A mindennapi egészségügyi gyakorlatban több EKG vizsgálati formával is találkozhatunk, amelyek a következők: 12 elvezetéses nyugalmi EKG vizsgálat, terheléses EKG vizsgálat és 24 órás holter EKG vizsgálat. Ez utóbbi lehet akár 48, 72 vagy éppen 168 órás is. Otthoni körülmények között mind a 12 elvezetéses nyugalmi EKG-t, mint a 24 órás holter EKG vizsgálatot el tudjuk végezni, a terheléses EKG vizsgálat ugyanakkor kizárólag jól felszerelt, szakorvosi rendelőben végezhető el.

 

MIT JELENT A 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT?

Mint arról az otthoni EKG vizsgálat ismertetésében is írtunk, a 12 elvezetéses nyugalmi EKG vizsgálat során a szív elektromos aktivitását elektródák és egy EKG készülék segítségével rögzítjük, akárcsak a 24 órás holter EKG vizsgálat során, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi esetben nem csupán néhány percnyi, hanem egy egész napnyi szívműködés kerül rögzítésre az EKG készülék által.

A Mobil egészségügyi szolgáltatások keretében elérhető 24 órás holter EKG vizsgálathoz összesen 10 darab egyszerhasználatos, öntapadós elektródát ragasztunk fel a mellkas különböző, meghatározott pontjaira. Az elektródák ezekről a pontokról továbbítják aztán az elektromos jeleket egy körülbelül mobiltelefon méretű készülék felé, amely 24 órán keresztül folyamatosan rögzíti ezeket az jeleket. Így összesen a 10 elektróda segítségével 12 irányból kapunk számos információt a szív működéséről és aktuális állapotáról egy: információ nyerhető a szív összehúzódásának ritmusáról, az ingerület kiindulásának a helyéről, az ingerületvezetés sebességéről, illetve a szívizom esetleges vérellátási zavaráról is.

 

HOGYAN ZAJLIK A 24 ÓRÁS HOLTER EKG VIZSGÁLAT?

A vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel, azonban néhány dologgal célszerű előzetesen számolni. Mivel a készüléket nem érheti víz, a vizsgálat alatt nem szabad zuhanyozni, fürdeni. Ezt érdemes közvetlen az elektródák és a készülék felhelyezése előttre időzíteni, amely az otthoni felhelyezésre való tekintettel könnyebben megvalósítható, mintha erre egy rendelőben kerülne sor. A vizsgálat előtti fürdést, zuhanyzást követően kerülni kell a testápoló, olaj és egyéb krémek használatát a mellkason, és a hason, hogy a felhelyezésre kerülő öntapadós elektródák megfelelően tudjanak a bőrre ragadni.

Férfiak esetén a mellkas szőrzet leborotválása elkerülhetetlen az elektródák megfelelő felragasztása, tartós rögzítése, valamint a pontosabb, zajmentesebb mérés miatt. Nők esetében a vizsgálat során melltartót lehet viselni, de kényelmi szempontokból célszerű merevítő nélküli, vagy sportmelltartót felvenni az elektródák felhelyezése után. Az elektródákat és a készüléket a mérés alatt tilos levenni, a 24 óra leteltével azt kollégánk fogja majd megtenni.

A 24 órás mérés közben nyugodtan lehet végezni a megszokott napi rutint, gyógyszerbevételt, mitöbb, ha van olyan ismert helyzet, tevékenység, amely a szívműködéssel összefüggő panaszt idéz elő, akkor érdemes azt a tevékenységet végezni a vizsgálat közben. Ebben az esetben ezt mindenképpen jelezni kell a készülék erre szolgáló gombjával, és ezt külön is fel kell jegyezni a vizsgálat ideje alatt vezetett naplóba. Ebben a naplóban kell rögzíteni egyébként valamennyi tevékenységet, esetleges panaszt is, amely a későbbi kiértékelést nagymértékben segíti.

A vizsgálat során lehet sportolni is, de természetesen csak olyan módon, olyan mértékben, amely nem veszélyezteti a készülék sértetlenségét, épségét.

A 24 órás holter EKG vizsgálatot követően egy számítógépes program segítségével letöltésre kerül valamennyi adat a készülékből, amelyből egy komplett leletet készítünk, és adunk át a Páciens részére, amelyet azután bemutathat orvosának további kiértékelés céljából.

Amennyiben Önnek, vagy hozzátartozójának is vannak olyan mellkasi, szívműködési panaszai (például mellkasi fájdalmak, szapora-, lassú- vagy esetleg szabálytalan szívdobogás érzések, stb.), amelyeket lehetőség szerint szeretne egy ilyen vizsgálat keretében rögzíteni, hogy megmutathassa orvosának, vegye fel velünk a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából.

A 24 órás holter EKG vizsgálat Göd, Fót, Dunakeszi, Mogyoród, Veresegyház, Csomád és Őrbottyán településeken érhető el.

Ezúton értesítjük kedves Pácienseinket, hogy 2023. december 22. és 2024. január 07. között szolgáltatásaink szabadság miatt nem lesznek elérhetők.

Időpontot foglalni és egyeztetni ez idő alatt csak online lehetséges!