Otthon. Kényelmesen.

Becsült átlagos vércukorérték (eAG)

Mi is az a HbA1c érték?

A több heti, visszamenőleges, átlagos vércukorérték kiszámítása a HbA1c érték alapján történik. A HbA1c (hemoglobin A1c) kifejezés az úgynevezett glikált hemoglobinra utal. A hemoglobin a vörösvértestekben található alkotóelem, amelynak legfőbb funkciója az oxigénszállítás, de a vérben ehhez kapcsolódik a glükóz is, így „glikálódik” a hemoglobin. Mivel az emberi szervezetben a vörösvértestek körülbelül 8-12 hétig vannak életben, a glikált hemoglobin mennyiségének laboratóriumi mérésével az orvosok átfogó képet kapnak arról, hogy mennyi volt a páciensek átlagos vércukorszintje ebben az időszakban.

A HbA1c mérése mind az orvosok, mind a betegek számára kiemelkedően fontos, mivel minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a cukorbetegséggel összefüggő szövődmények kialakulásának kockázata is.

 

Mit jelent a becsült átlagos vércukorérték?

A glikált hemoglobin mennyiségének átlagos glükóz koncentrációra történő átszámítása segítheti a diabéteszes betegeket és a kezelő orvosokat a HbA1c értelmezésében. Egy kiterjedt nemzetközi tanulmány úgynevezett „becsült” átlagos glükóz (estimated average glucose, röviden eAG) értékeket határozott meg a HbA1c eredményekből, figyelembe véve a folyamatos laboratóriumi glükóz monitorozást és a betegek otthoni önmonitorozásának eredményeit. Ez alapján létrehoztak egy képletet, amelynek segítségével könnyen kiszámolható a HbA1c értékből az azonos időszak átlagos vércukorszintje is. Az alábbi kalkulátor is ez alapján a képlet alapján végzi a számítást.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a tanulmány hiányosságaira tekintettel Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Svédországban arra a megegyezésre jutottak a szakemberek, hogy az eAG eredményeket még nem közlik a laboreredményeket a HbA1c érték mellett, míg az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) kifejezett ajánlást tett közzé az eAG használatára és számolására.

A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság és a Magyar Diabetes Társaság közleménye értelmében az egységes és megbízható nemzetközi ajánlások megjelenéséig Magyarországon az eAG közlését még nem vezetik be a laboreredményeken.

Erre való tekintettel az alábbi kalkulátorral számolt eredményeket mindenki saját felelősségre, és kizárólag csak iránymutató eredményként kezelje!

 

{{ thankYouPage.title }} {{ thankYouPage.description }}
{{ thankYouPage.order_title }} {{ getOrder.orderId }}
Két oszlop
Függőleges
Vízszintes
Becsült átlagos vércukor érték
Az Ön becsült átlagos vércukorértéke
Név Összes
"{{getWooProductName}}" hozzá lett adva a kosárhoz