Segítség az egészségben, segítség a gyógyulásban, segítség a gyógyításban

Egy újabb rém: metabolikus szindróma

Európai viszonylatban a felnőttek közel 20%-a érintett a metabolikus szindrómának nevezett betegségben, amely a Nemzetközi Diabétesz Szövetség szerint a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések legfőbb okozója. Az egyes szakmai ajánlások ugyan némileg eltérő tartalommal írják le ezt az állapotot, a főbb tünetek azonban mégis azonosak: elhízás, magas vérnyomás, kóros vérzsír-szintek, és magas vércukorszint.

 

Az előzőekben is említett több, egymástól némileg eltérő meghatározás közül hazánkban az IDF (Nemzetközi Diabetes Szövetség) szakmai ajánlása az elfogadott, ez képezi az orvosi diagnózis felállításának alapját is. Ezen ajánlás értelmében a metabolikus szindrómára a megnövekedett haskörfogat (alma típusú elhízás) mellett legalább 2 másik tünet (magas triglicerid szint, alacsony HDL szint, magas éhgyomri vércukor szint, magas vérnyomás) jelenléte jellemző, és ezek együttes jelenléte többszörösére emeli a stroke, a szívinfarktus, és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

 

Elhízás

Ha a táplálkozás során bevitt tápanyag mennyisége több, mint amennyit a szervezet a működése során felhasznál, a fel nem használt tápanyagot a szervezet bonyolult élettani folyamatok során zsírrá alakítja és elraktározza. Az elraktározás eredményeképpen a testtömeg elkezd emelkedni, és amikor a többlet mértéke már eléri az ideális testsúly 20%-át, elhízásról beszélünk. Az elhízás mögött a túlzott tápanyagbevitel mellett állhat hormonális-, alkati- és idegrendszeri tényező is. A metabolikus szindrómában a has tájéki (alma típusú) elhízásnak van nagy jelentősége, mivel a haskörfogat emelkedése jelentősen fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Kóros vérzsír szintek

A metabolikus szindróma egyik kiemelkedően fontos mutatója a vér triglicerid- és HDL-koleszterin szintjének mértéke, mivel ezek kóros eltérése esetén olyan folyamatok indulnak el az érrendszerben, amelyek végül szívinfarktushoz, vagy stroke-hoz vezetnek. A koleszterinről egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk, amelyet erre a linkre kattintva olvashat el.

 

Magas vércukorszint

A magas vércukroszint (glukóz) ugyancsak kiemelkedő kockázati tényező a metabolikus szindrómában. A vérben található cukor nélkülözhetetlen tápanyag, mivel ez a legkönnyebben felhasználható energiaforrás a szervezet számára. Élettani körülmények között  egy adott mennyiségű glukóz állandóan megtalálható a vérben, amelyet a sejtek – a munkavégzéstől, terheléstől függ mértékben – folyamatosan felhasználnak, és amelyet a táplálkozás során a szénhidrátbevitellel folyamatosan pótlunk is. Ez biztosítja az állandó vércukorszintet. Egyes betegségek esetén a sejtek nem tudják felvenni a vérből a glukózt, így az nem használódik fel, ugyanakkor a táplálékbevitellel mégis folyamatos a cukorbevitel, aminek az a következménye, hogy megemelkedik a vér cukorszintje. A magas vércukorszint (hiperglikémia) pedig hosszútávon károsítja az egyes szervek ereit, amely az adott szerv károsodásához vezet (pl. veseelégtelenség, vakság,…). Ha a vér cukorszintje gyakran a normális érték fölé emelkedik, egy idő után ez állandósul, és kialakul a cukorbetegség.

 

Magas vérnyomás

Az érrendszerben áramló vér az érfalakra kifejt egy bizonyos mértékű nyomást, amelyet vérnyomásnak nevezünk. Ahogyan a vér koleszterin- vagy éppen glukóz szintjének is van egy normál értéke, úgy a vér érfalakra kifejtett nyomása is egy adott értékhatár között kell, hogy legyen egy egészségesen működő szervezetben. A vérnyomás számos ok miatt megemelkedhet, akár egészséges körülmények között is, azonban ha ez a vérnyomás emelkedés tartós, az erek falában, és így az erek által ellátott szervekben is károsodást okoz. A magas vérnyomás a legtöbb esetben nem okoz különösebb panaszt a beteg számára, így sokszor már csak akkor derül fény erre a problémára, amikor komoly, akár visszafordíthatatlan baj alakul ki. A kezeletlen magas vérnyomás végső soron akár szívinfarktust, stroke-ot vagy éppen veseelégtelenséget is okozhat.

 

Legfontosabb a megelőzés

A megelőzés több szintű. Kiterjed egyrészt azokra, akiknél még nem állapítható meg a metabolikus szindróma, de az előzőekben leírtak alapján közel állnak ahhoz, hajlamosak arra, hogy ez kialakuljon náluk. És a megelőzés kiterjed azokra is, akiknél egyértelműen megállapítható a metabolikus szindróma, de annak következményei még nem alakultak ki.

 

A megelőzés egyik legfontosabb eszköze a megfelelő szűrés, amellyel felmérhető és megállapítható, hogy kik a veszélyeztetettek, és kiknél kell valamiféle beavatkozást elindítani a metabolikus szindróma, illetve a szindróma súlyos szövődményeinek kivédése érdekében.

 

Az előzőekben röviden bemutatott tünetek olyan tényezők, amelyek megfelelő odafigyeléssel és kezeléssel karbantarthatók, és ezzel együtt jelentős mértékben csökkenthető, visszafordítható, és akár meg is szüntethető a metabolikus szindróma kialakulásának veszélye, vagyis megelőzhető a szív- és érrendszeri eredetű megbetegedések, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

Urbán Zsombor
Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506