Segítség az egészségben, segítség a gyógyulásban, segítség a gyógyításban

EKG vizsgálat otthonában

EKGAz elektrokardiográfia (ismertebb nevén EKG vizsgálat) a szív működéséről nagyon sok információt szolgáltató, ugyanakkor mégis igen egyszerű, rutin eljárás, amely vizsgálatot akár már saját otthonában is igénybe veheti.

 

Mit is vizsgál az EKG?
A szívet tulajdonképpen az emberi szervezet motorjának is nevezhetjük, hiszen ez a szerv felelős azért, hogy az élő szervezet számára nélkülözhetetlen vér az érpályán keresztül valamennyi sejthez oxigént és tápanyagot szállítson, valamint ezektől a sejtektől elszállítsa a feleslegessé vált anyagokat. Ezt a feladatát a szív a folyamatosan ismétlődő összehúzódások révén teljesíti, így biztosítva a folyamatos véráramlást az erekben. A szív elektromos inger hatására képes összehúzódni, amely inger a szív saját ingerképző rendszerében jön létre, és ugyancsak egy saját, speciális ingerületvezető rendszeren keresztül jut el a szív valamennyi sejtjéhez. Ezt ez elektromos ingerületet a test felszínén is lehet mérni egy erre kifejlesztett eszköz segítségével, amelyet elektrokardiográfnak (EKG) neveznek. Az EKG ezt a testfelszínről elvezetett elektromos jelet egy jellegzetes, egyedi hullám, görbe formájában jeleníti meg, amely görbe adatainak a kiértékelésével számos fontos információ nyerhető a szív állapotáról, működéséről. Az EKG felfedezése egyébként egy holland fizikus, William Einthoven nevéhez fűződik, aki ezért a felfedezéséért 1924-ben Nobel-díjat is kapott.

 

 

Hogyan zajlik az EKG-vizsgálat?
Az EKG-vizsgálat során a szív elektromos aktivitásának észlelése elektródák segítségével történik. Egy úgynevezett „12 elvezetéses nyugalmi EKG” elkészítéséhez összesen 10 elektródát helyezünk fel a test különböző, meghatározott pontjaira: 4 elektródát a végtagokra, 6 elektródát pedig a mellkas adott pontjaira. Az elektródák ezekről a pontokról továbbítják aztán az elektromos jeleket az EKG készülék felé, amely értelmezi, és a már említett görbék formájában megjeleníti azokat, így szolgáltatva számos hasznos, és értékelhető információt a szív működéséről és aktuális állapotáról, így – többek között – információ nyerhető a szív összehúzódásának ritmusáról, az ingerület kiindulásának a helyéről, az ingerületvezetés sebességéről, illetve a szívizom esetleges vérellátási zavaráról is.

 

Az EKG-vizsgálatot nyugodt körülmények között javasolt végezni, amelyre a legoptimálisabb a jól megszokott, nyugodt, otthoni körülmény. Különösebb, nagyobb előkészületet nem igényel a vizsgálat lebonyolítása. A páciens háton fekve kell, hogy elhelyezkedjen, bokáit, csuklóit, valamint a mellkasát szabaddá téve, mivel ide kerülnek fel meghatározott módon az említett elektródák. Annak érdekében, hogy a szív által keltett elektromos jeleket a test felszínéről könnyebben fel tudják venni az elektródák, az bőr felszínét az elvezetést elősegítő EKG-géllel kenjük be. Ezt követően felhelyezzük az elektródák, majd néhány percnyi időtartam alatt rögzítjük az készülék segítségével az elektromos jeleket. A vizsgálat alatt lehetőség szerint nyugodtan, egyenletesen lélegezve, nem beszélve, mozdulatlanul kell feküdni, mivel az esetleges izomműködés zavarhatja az elektromos jelek rögzítését. A vizsgálat befejeztével levesszük az elektródákat, letöröljük a bőr felszínéről az oda felhelyezett EKG-gélt, és ezt követően fel is öltözhet a páciens. Az elkészült EKG felvételt egy későbbi időpontban, kinyomtatott formában adjuk át a páciens részére, amelyet aztán bemutathat házi- vagy kezelő orvosának is.

 

A vizsgálat kivitelezéséhez cégünk egy mobil, számítógép alapú, professzionális EKG diagnosztikai rendszert használ, amelyet számos háziorvosi praxisban, illetve kardiológiai intézményekben is megelégedéssel alkalmaznak hazánkban.

 

Az otthoni EKG-vizsgálat igénybevételét ajánlom mindazoknak, akik – mobilitásuktól függetlenül – szeretnének nyugodt, otthoni környezetben, rövid határidővel EKG leletet kapni.

 

Otthoni vérvétellel egybe kötve, vagy több páciens esetén az otthoni EKG vizsgálat elvégzésének díjából kedvezményt adunk. Árainkról erre a linkre kattintva kaphat információt!

 

Amennyiben felkeltette az otthoni EKG vizsgálat lehetősége érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot, és kérjen időpontot a vizsgálat elvégzéséhez.

[sc:Megosztás ]

Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506