Otthon. Kényelmesen.

Érvényes orvosi beutaló: mit is kell erről pontosan tudnunk?

Érvényes orvosi beutaló A Mobil egészségügyi szolgáltatások keretében elérhető otthoni vérvételt érvényes orvosi beutalóval, és beutaló nélkül, más szóval magánvérvétel formájában lehet igénybe venni. Jelen cikkünkben arról írunk röviden, mit is kell pontosan tudnunk az érvényes orvosi beutalóról.

 

Beutaló kiállítására jogosult orvos

A vonatkozó jogszabályok szerint az Egészségbiztosítási Alap (társadalombiztosítás) terhére finanszírozott egészségügyi ellátásokat kizárólag érvényes orvosi beutaló birtokában lehet térítésmentesen igénybe venni. Ilyen vizsgálatok elvégzésére beutalót csak az az orvos adhat ki, akinek a tevékenységére vonatkozóan a társadalombiztosító (NEAK, korábban OEP) érvényes finanszírozási szerződést kötött (beutalásra jogosult orvos). Ennek értelmében a magánorvos által kiállított beutaló nem tekinthető érvényes orvosi beutalónak, az azon feltüntetett laboratóriumi vizsgálatok csak térítés ellenében végezhetők el.

Fontos kiemelni azt is, hogy számos laboratóriumi vizsgálatot (és természetesen egyéb orvosi eljárást, beavatkozást) csak a társadalombiztosító által finanszírozott járóbeteg-szakrendelés, illetve fekvőbeteg-gyógyintézet (kórház, klinika) szakorvosa rendelhet el, de azok társadalombiztosítás terhére történő elvégzésére háziorvos beutalót nem adhat ki (például PSA vizsgálatra, D-vitamin szint meghatározásra, T4, T3, anti-TPO vizsgálatra, stb.).

Ezen jogosultságokat a mindenkor hatályos Szabálykönyv a járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról elnevezésű dokumentumban lehet leellenőrizni, amely online kereső formájában is elérhető.

 

A beutaló tartalma

A háttér laborunkkal való együttműködés keretében az előzőekben említett jogszabályok alapján csak a hiánytalan adattartalommal bíró laboratóriumi beutalókat tudjuk elfogadni az otthoni vérvételi szolgáltatásunk során. A hiányosan kiállított, érvénytelen beutalókat a laboratórium visszautasítja, és az azon feltüntetett vizsgálatokat társadalombiztosítás terhére nem végzi, nem végezheti el. Ebből kifolyólag az előzőekben leírtakon túl csak akkor fogadható el az orvosi beutaló, ha azon a beutalásra jogosult orvos a következő adatokat hiánytalanul feltünteti:

  • az ellátást igénybe vevő (biztosított) neve, születési ideje, anyja neve, pontos lakcíme és TAJ-száma
  • az ellátás térítési kategóriája (pl.: 1 = magyar biztosítás alapján végzett térítésmentes ellátás)
  • az orvos által kért laboratóriumi vizsgálatok megnevezése (nyomtatott beutaló esetén a további, kézzel írt vizsgálatkéréseket aláírással és orvosi pecséttel kell hitelesíteni)
  • a beutaló orvos munkahelyének 9 jegyű beutaló kódja, munkahelyének pontos megnevezése, címe, hosszúbélyegzője (az adatok nem elegendők csak nyomtatva)
  • a beutaló orvos neve, pecsétszáma, aláírása, és az orvosi pecsét jól látható lenyomata
  • a beutaló orvos által végzett ellátás naplósorszáma
  • a beutaló diagnózis megnevezése és kódja (BNO-kód)
  • a beutaló kiállításának dátuma

 

Fontos információ az is, hogy az érvényes orvosi beutaló a kiállítástól számított 90 napig használható fel, kismamák esetén a várandósgondozás keretében kiállított beutaló 300 napig érvényes. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés szerint a beutaló felhasználásának minősül a beutaló szerinti ellátásra történő bejelentkezés, időpontfoglalás is. Tehát, ha az időpontfoglalás a beutaló kiállításától számított 90 napon belül történik meg, a beutaló érvényes lesz a tényleges ellátás idején is, még akkor is, ha az időpont szerinti ellátásra 90 napon túl kerül sor.

 

Várandósgondozási kiskönyv, mint beutaló

Kismamák esetében a várandósgondozási könyvben (kiskönyvben) szereplő, beutalóhoz kötött vizsgálatok tekintetében a várandósgondozási könyv is beutalónak minősül, ha az hiánytalanul ki van töltve, orvos által alá van írva, és le van pecsételve. Ezzel együtt mivel más jogszabályi előírások alapján az orvos által kért vizsgálatokat elvégző laboratórium a beutalókat meghatározott ideig köteles megőrizni, a várandósgondozási könyv érintett oldaláról a laboratórium részére minden vizsgálat esetén jól olvasható másolatot szükséges leadni!

 

A Mobil egészségügyi szolgáltatások keretében elérhető otthoni vérvételről erre a linkre kattitva olvashat részletesen. Az otthoni vérvétellel kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszokat pedig erre a linkre kattintva érheti el.

Tetszett? Kérjük, ossza meg másokkal is!

Facebook
Email

Ezúton értesítjük kedves Pácienseinket, hogy 2023. december 22. és 2024. január 07. között szolgáltatásaink szabadság miatt nem lesznek elérhetők.

Időpontot foglalni és egyeztetni ez idő alatt csak online lehetséges!