Otthon. Kényelmesen.

Érvényes orvosi beutaló: mit is kell erről pontosan tudnunk?

Érvényes orvosi beutalóA Mobil egészségügyi szolgáltatások keretében elérhető otthoni vérvételt érvényes orvosi beutalóval, valamint anélkül is, más szóval magán vérvétel formájában lehet igénybe venni. Jelen cikkünkben arról írunk röviden, mit is kell pontosan tudnunk az érvényes orvosi beutalóról.

 

Beutalásra jogosult orvos

A vonatkozó jogszabályok szerint az Egészségbiztosítási Alap (társadalombiztosítás) terhére finanszírozott egészségügyi ellátásokat kizárólag érvényes orvosi beutaló birtokában lehet térítésmentesen igénybe venni. Ilyen vizsgálatok elvégzésére vizsgálatkérő dokumentumot csak az az orvos adhat ki, akinek a tevékenységére vonatkozóan a társadalombiztosító (NEAK, korábban OEP) érvényes finanszírozási szerződést kötött (beutalásra jogosult orvos). Ennek értelmében a magánorvos által kiállított vizsgálatkérő nem tekinthető érvényesnek, az azon feltüntetett laboratóriumi vizsgálatok csak térítés ellenében végezhetők el, magán vérvétel keretében.

Fontos kiemelni azt is, hogy számos laboratóriumi vizsgálatot, tehát finanszírozott vérvételt (és természetesen egyéb orvosi eljárást, beavatkozást) csak a társadalombiztosító által finanszírozott járóbeteg-szakrendelés, illetve fekvőbeteg-gyógyintézet (kórház, klinika) szakorvosa rendelhet el, de azok társadalombiztosítás terhére történő elvégzését háziorvos nem kérheti (például PSA vizsgálat, D-vitamin szint meghatározás, T4, T3, anti-TPO vizsgálat, stb.).

Ezen jogosultságokat a mindenkor hatályos Szabálykönyv a járóbeteg-szakellátás tevékenységi kódlistájának alkalmazásáról elnevezésű dokumentumban lehet leellenőrizni, amely online kereső formájában is elérhető.

 

A dokumentum tartalma

Az előzőekben említett jogszabályok alapján az egészségügyi szolgáltatók csak a hiánytalan adattartalommal bíró beutalókat tudják elfogadni. A hiányosan kiállított, érvénytelen vizsgálatkérő lapokat a szolgáltató visszautasítja, és az azon feltüntetett vizsgálatokat társadalombiztosítás terhére nem végzi, nem végezheti el. Ebből kifolyólag az előzőekben leírtakon túl csak akkor fogadható el a vizsgálatkérő lap, ha azon a beutalásra jogosult orvos a következő adatokat hiánytalanul feltünteti:

  • az ellátást igénybe vevő (biztosított) neve, születési ideje, anyja neve, pontos lakcíme és TAJ-száma
  • az ellátás térítési kategóriája (pl.: 1 = magyar biztosítás alapján végzett térítésmentes ellátás)
  • az orvos által kért laboratóriumi vizsgálatok megnevezése (nyomtatott beutaló esetén a további, kézzel írt vizsgálatkéréseket aláírással és orvosi pecséttel kell hitelesíteni)
  • az orvos munkahelyének 9 jegyű beutaló kódja, munkahelyének pontos megnevezése, címe, hosszúbélyegzője (az adatok nem elegendők csak nyomtatva)
  • az orvos neve, pecsétszáma, aláírása, és az orvosi pecsét jól látható lenyomata
  • az orvos által végzett ellátás naplósorszáma
  • a diagnózis megnevezése és kódja (BNO-kód)
  • a vizsgálatkérő lap kiállításának dátuma

 

Fontos információ az is, hogy az érvényes orvosi beutaló a kiállítástól számított 90 napig használható fel, függetlenül attól, hogy azt háziorvos, vagy szakorvos állította ki. Kismamák esetén a várandósgondozás keretében 300 napig érvényes ez a dokumentum. A vonatkozó jogszabályi rendelkezés szerint a beutaló felhasználásának minősül az adott ellátásra történő bejelentkezés, időpontfoglalás is. Tehát, ha az időpontfoglalás a vizsgálatkérő lap kiállításától számított 90 napon belül történik meg, az érvényes lesz a tényleges ellátás idején is, még akkor is, ha az időpont szerinti ellátásra 90 napon túl kerül sor.

 

Várandósgondozási kiskönyv

Kismamák esetében a kötelező vizsgálatok tekintetében a várandósgondozási könyv is felhasználható, ha az adott oldal hiánytalanul ki van töltve, orvos által alá van írva, és le van pecsételve. Azonban mivel ez az oldal a kiskönyvből nem téphető ki, a várandósgondozási könyv érintett oldaláról a laboratórium részére minden vizsgálat esetén jól olvasható másolatot szükséges bemutatni.

 

E-beutaló a felhőben

A receptekhez, vényekhez hasonlóan most már a különböző vizsgálatok elvégzésére irányuló vizsgálatkérő lapokat is feltölti, feltöltheti az orvos a felhőbe, amely Ügyfélkapu azonosító segítségével az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT Lakossági Portál) is elérhető. Azonban egyelőre az egészségügyi szolgáltatók ehhez még nem férnek hozzá, így azt minden alkalommal előzőleg le kell tölteni a felhőből és nyomtatott formában kell átadni az adott vizsgálatra jelentkezve.

A felhőbe feltöltött e-beutalók az https://eeszt.gov.hu oldalra Ügyfélkapu azonosítóval bejelentkezve érhetők el az eBeutalók menüpontra kattintva. Itt a dokumentum kiállításának megfelelő időtartamot kijelölve, majd a Keresés gombra kattintva fog megjelenni a vizsgálatkérő lap. Ezt követően a sor végén megjelenő Műveletek gombra kattintva kell kiválasztani a Beutaló nyomtatása menüpontot. Az új oldalon megjelenő dokumentum kinyomtatása ezután a jobb egérgombra kattintva lehetséges.

A webes felület mellett most már elérhető ingyenes mobil alkalmazás formájában is az EESZT. Az alkalmazás EgészségAblak néven található meg App Store-ban és a Google Playen is, így minden Ügyfélkapuval rendelkező állampolgár számára egyszerűen és kényelmesen elérhetők az egészségügyi dokumentumok, vények és egyéb egészségügyi információk okostelefonon is.

 

A Mobil egészségügyi szolgáltatások keretében elérhető otthoni vérvételről – amelynek keretében mind finanszírozott, mind magán, térítéses laborvizsgálatok is elérhetők – erre a linkre kattintva olvashat részletesen. Az otthoni vérvétellel kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre adott válaszokat pedig erre a linkre kattintva érheti el.

Tetszett? Kérjük, ossza meg másokkal is!

Facebook
Email