Otthon. Kényelmesen.

FINDRISK kalkulátor: ellenőrizze a cukorbetegség kockázatát!

Mi is az a FINDRISK?

A FINDRISK tesztet egy finn kutatócsoport fejlesztette ki a 2000-es évek elején, hogy segítsék a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérését és megelőzését. A teszt alapja egy nagyszabású kutatás volt, amelyben több mint 10 ezer finn felnőttet követtek nyomon 10 évig, és megvizsgálták, hogy milyen tényezők befolyásolják a cukorbetegség kialakulását. A tesztet később a világ számos országában elkezdték alkalmazni, így hazánkban is.

A FINDRISK teszt egy egyszerű és gyors módszer, amely segíthet azonosítani azokat a személyeket, akiknél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata, és akiknek szükségük lehet további vizsgálatokra, orvosi beavatkozásokra, vagy életmódváltoztatásra.

 

Hogyan mérheti fel cukorbetegség kockázatát?

Az alábbiakban egy olyan online FINDRISK kalkulátort találhat, amely segít Önnek megbecsülni a 2-es típusú cukorbetegség következő 10 éven belüli kialakulásának kockázatát. A kalkulátor néhány egyszerű kérdést tesz fel Önnek, majd kiértékeli az Ön által megadott válaszokat, és megmutatja, hogy milyen magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az értékelésben információt kaphat arról is, mit tehet a megelőzés, illetve a kockázat csökkentése érdekében.

A FINDRISK kalkulátor használata ingyenes, anonim, és csak néhány percet vesz igénybe. A rendszer semmiféle adatot nem rögzít, nem ment el. Ugyanakkor a kalkulátor használata nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a vércukorszint ellenőrzését. Ha magas a kockázata, vagy bármilyen tünetet észlel, forduljon mielőbb orvoshoz. 

A Magyar Diabetes Társaság által 2010-ben készített kockázatalapú szűrővizsgálat eredményeiről erre a linkre kattintva olvashat.

További, online egészségkalkulátorainkat erre a linkre kattintva érheti el.

{{ thankYouPage.title }} {{ thankYouPage.description }}
{{ thankYouPage.order_title }} {{ getOrder.orderId }}
Két oszlop
Függőleges
Vízszintes
FINDRISK kalkulátor
FINDRISK
Név Összes
"{{getWooProductName}}" hozzá lett adva a kosárhoz

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Figyelem! Önnél rendkívül magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy az ezen csoportba tartozók közül becslések szerint 2 főből 1 cukorbeteg lesz 10 éven belül.

Ez azt is jelentheti, hogy Ön már most is cukorbeteg, de még nem tud róla, amely akár életveszélyes állapot is lehet.

A javaslatunk az, hogy azonnal menjen el orvosához, és végeztesse el a szükséges vizsgálatokat (terheléses vércukor-, és glikált hemoglobin vizsgálat), valamint el kell kezdeni a cukorbetegség megelőzésére irányuló konkrét lépéseket vagy adott esetben a cukorbetegség kezelését. Ezzel együtt szükséges az életmód teljes átalakítása, hogy megőrizze egészségét, és megelőzze a cukorbetegség súlyos szövődményeit. Ehhez elsősorban szigorúan be kell tartani az orvosi utasításokat, továbbá ajánlott napi három főétkezést és két kisebb étkezést bevezetni, kerülni kell a cukrot és a sok zsírt tartalmazó ételeket, és javasolt alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztani. Emellett végezzen napot legalább 30 percnyi mozgást, ha azt vércukorszintje megengedi.

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Figyelem! Önnél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy ezen csoportba tartozók közül becslések szerint 3 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Ez nagyon súlyos helyzetet jelent, amely akár veszélyes is lehet.

A magas kockázatú személyeknek ajánlott minél hamarabb orvoshoz fordulni, részletes vércukorvizsgálatot kérni (terheléses vércukor-, és glikált hemoglobin vizsgálat), valamint el kell kezdeni a cukorbetegség megelőzésére irányuló konkrét lépéseket vagy adott esetben a cukorbetegség kezelését. Ezzel együtt szükséges az életmód radikális megváltoztatása a kockázat csökkentése és a cukorbetegség szövődményeinek megelőzése érdekében. Elsősorban szigorúan be kell tartani az orvosi utasításokat, továbbá ajánlott napi három főétkezést és két kisebb étkezést bevezetni, kerülni kell a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket, javasolt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, valamint teljes kiörlésű gabonaféléket, és megfelelő mennyiségű rostot is beépíteni az értendbe. Ezen túlmenően javasolt hetente legalább 3 alkalommal 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezni, mint például sétálás, kerékpározás vagy úszás. Ezekkel a lépésekkel csökkentheti a cukorbetegség veszélyes szövődményeinek kockázatát.

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Figyelem! Önnél fokozott a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy az ezen csoportba tartozók közül becslések szerint 6 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Ez már komoly veszélyt jelent az egészségére, és sürgős intézkedéseket igényel.

A fokozott kockázatú személyeknek ajánlott minél hamarabb orvoshoz fordulni, és részletes vércukorvizsgálatot kérni (terheléses vércukor-, és glikált hemoglobin vizsgálat). Emellett szükséges az életmód radikális megváltoztatása a kockázat csökkentése és a cukorbetegség szövődményeinek megelőzése érdekében. Ajánlott napi három főétkezést és két kisebb étkezést bevezetni, kerülni kell a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket, javasolt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, valamint teljes kiörlésű gabonaféléket, és megfelelő mennyiségű rostot is beépíteni az értendbe. Ezen túlmenően javasolt hetente legalább 3 alkalommal 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezni, mint például sétálás, kerékpározás vagy úszás. Ezekkel a lépésekkel csökkentheti a kockázatot, és javíthatja az általános egészségi állapotát is.

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Önnél enyhén fokozott a cukorbetegség kockázata. Ez azt jelenti, hogy az ezen csoportba tartozók közül, becslések szerint 25 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Ez még nem jelent nagy veszélyt, de érdemes odafigyelni az életmódjára, és megelőzni a kockázat további növekedését.

Az enyhén fokozott kockázatú személyeknek ajánlott legalább félévente vércukorvizsgálatot végeztetni, és meg kell próbálni néhány változtatást bevezetni az étrendbe és a fizikai aktivitásba. Ajánlott kerülni a túlzott cukor- és zsírfogyasztást, és ajánlott több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Emellett javasolt hetente legalább 3 alkalommal 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezni, mint például sétálás, kerékpározás vagy úszás. Ezekkel a kis változtatásokkal csökkentheti a kockázatát, és élvezheti az egészségesebb életmód előnyeit.

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Gratulálunk! Önnél nagyon alacsony a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy az ezen csoportba tartozók közül becslések szerint 100 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen biztonságban van. A kockázat növekedhet az életkorral, a testsúlygyarapodással vagy az életmódváltozással. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét, és tartsa be az egészséges táplálkozás és mozgás alapelveit.

Az alacsony kockázatú személyeknek ajánlott évente legalább egyszer ellenőriztetni vércukorszintjét, és kerülni a túlzott cukor- és zsírfogyasztást. Emellett javasolt hetente legalább 3 alkalommal 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezni, mint például sétálás, kerékpározás vagy úszás. Ezekkel az egyszerű lépésekkel megőrizheti az alacsony kockázatot, és javíthatja az általános egészségi állapotát és közérzetét is.

Ezúton értesítjük kedves Pácienseinket, hogy 2023. december 22. és 2024. január 07. között szolgáltatásaink szabadság miatt nem lesznek elérhetők.

Időpontot foglalni és egyeztetni ez idő alatt csak online lehetséges!