Otthon. Kényelmesen.

FINDRISK kalkulátor: ellenőrizze a cukorbetegség kockázatát!

Mi is az a FINDRISK?

A FINDRISK tesztet egy finn kutatócsoport fejlesztette ki a 2000-es évek elején, hogy segítsék a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának felmérését és megelőzését. A teszt alapja egy nagyszabású kutatás volt, amelyben több mint 10 ezer finn felnőttet követtek nyomon 10 évig, és megvizsgálták, hogy milyen tényezők befolyásolják a cukorbetegség kialakulását. A tesztet később a világ számos országában elkezdték alkalmazni, így hazánkban is.

A FINDRISK teszt egy egyszerű és gyors módszer, amely segíthet azonosítani azokat a személyeket, akiknél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata, és akiknek szükségük lehet további vizsgálatokra, orvosi beavatkozásokra, vagy életmódváltoztatásra.

 

Hogyan mérheti fel cukorbetegség kockázatát?

Az alábbiakban egy olyan online FINDRISK kalkulátort találhat, amely segít Önnek megbecsülni a 2-es típusú cukorbetegség következő 10 éven belüli kialakulásának kockázatát. A kalkulátor néhány egyszerű kérdést tesz fel Önnek, majd kiértékeli az Ön által megadott válaszokat, és megmutatja, hogy milyen magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az értékelésben információt kaphat arról is, mit tehet a megelőzés, illetve a kockázat csökkentése érdekében.

A FINDRISK kalkulátor használata ingyenes, anonim, és csak néhány percet vesz igénybe. A rendszer semmiféle adatot nem rögzít, nem ment el. Ugyanakkor a kalkulátor használata nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és a vércukorszint ellenőrzését. Ha magas a kockázata, vagy bármilyen tünetet észlel, forduljon mielőbb orvoshoz. 

A Magyar Diabetes Társaság által 2010-ben készített kockázatalapú szűrővizsgálat eredményeiről erre a linkre kattintva olvashat.

További, online egészségkalkulátorainkat erre a linkre kattintva érheti el.

Two columns
Vertical
Horizontal
FINDRISK kalkulátor
FINDRISK
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Hide Show

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Figyelem! Önnél rendkívül magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy az ezen csoportba tartozók közül becslések szerint 2 főből 1 cukorbeteg lesz 10 éven belül.

Ez azt is jelentheti, hogy Ön már most is cukorbeteg, de még nem tud róla, amely akár életveszélyes állapot is lehet.

A javaslatunk az, hogy azonnal menjen el orvosához, és végeztesse el a szükséges vizsgálatokat (terheléses vércukor-, és glikált hemoglobin vizsgálat), valamint el kell kezdeni a cukorbetegség megelőzésére irányuló konkrét lépéseket vagy adott esetben a cukorbetegség kezelését. Ezzel együtt szükséges az életmód teljes átalakítása, hogy megőrizze egészségét, és megelőzze a cukorbetegség súlyos szövődményeit. Ehhez elsősorban szigorúan be kell tartani az orvosi utasításokat, továbbá ajánlott napi három főétkezést és két kisebb étkezést bevezetni, kerülni kell a cukrot és a sok zsírt tartalmazó ételeket, és javasolt alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztani. Emellett végezzen napot legalább 30 percnyi mozgást, ha azt vércukorszintje megengedi.

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Figyelem! Önnél magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy ezen csoportba tartozók közül becslések szerint 3 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Ez nagyon súlyos helyzetet jelent, amely akár veszélyes is lehet.

A magas kockázatú személyeknek ajánlott minél hamarabb orvoshoz fordulni, részletes vércukorvizsgálatot kérni (terheléses vércukor-, és glikált hemoglobin vizsgálat), valamint el kell kezdeni a cukorbetegség megelőzésére irányuló konkrét lépéseket vagy adott esetben a cukorbetegség kezelését. Ezzel együtt szükséges az életmód radikális megváltoztatása a kockázat csökkentése és a cukorbetegség szövődményeinek megelőzése érdekében. Elsősorban szigorúan be kell tartani az orvosi utasításokat, továbbá ajánlott napi három főétkezést és két kisebb étkezést bevezetni, kerülni kell a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket, javasolt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, valamint teljes kiörlésű gabonaféléket, és megfelelő mennyiségű rostot is beépíteni az értendbe. Ezen túlmenően javasolt hetente legalább 3 alkalommal 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezni, mint például sétálás, kerékpározás vagy úszás. Ezekkel a lépésekkel csökkentheti a cukorbetegség veszélyes szövődményeinek kockázatát.

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Figyelem! Önnél fokozott a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy az ezen csoportba tartozók közül becslések szerint 6 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Ez már komoly veszélyt jelent az egészségére, és sürgős intézkedéseket igényel.

A fokozott kockázatú személyeknek ajánlott minél hamarabb orvoshoz fordulni, és részletes vércukorvizsgálatot kérni (terheléses vércukor-, és glikált hemoglobin vizsgálat). Emellett szükséges az életmód radikális megváltoztatása a kockázat csökkentése és a cukorbetegség szövődményeinek megelőzése érdekében. Ajánlott napi három főétkezést és két kisebb étkezést bevezetni, kerülni kell a magas cukor- és zsírtartalmú ételeket, javasolt sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, valamint teljes kiörlésű gabonaféléket, és megfelelő mennyiségű rostot is beépíteni az értendbe. Ezen túlmenően javasolt hetente legalább 3 alkalommal 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezni, mint például sétálás, kerékpározás vagy úszás. Ezekkel a lépésekkel csökkentheti a kockázatot, és javíthatja az általános egészségi állapotát is.

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Önnél enyhén fokozott a cukorbetegség kockázata. Ez azt jelenti, hogy az ezen csoportba tartozók közül, becslések szerint 25 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Ez még nem jelent nagy veszélyt, de érdemes odafigyelni az életmódjára, és megelőzni a kockázat további növekedését.

Az enyhén fokozott kockázatú személyeknek ajánlott legalább félévente vércukorvizsgálatot végeztetni, és meg kell próbálni néhány változtatást bevezetni az étrendbe és a fizikai aktivitásba. Ajánlott kerülni a túlzott cukor- és zsírfogyasztást, és ajánlott több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Emellett javasolt hetente legalább 3 alkalommal 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezni, mint például sétálás, kerékpározás vagy úszás. Ezekkel a kis változtatásokkal csökkentheti a kockázatát, és élvezheti az egészségesebb életmód előnyeit.

FINDRISK ÉRTÉKELÉS

Gratulálunk! Önnél nagyon alacsony a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ez azt jelenti, hogy az ezen csoportba tartozók közül becslések szerint 100 főből 1 esetben lesz valaki cukorbeteg.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen biztonságban van. A kockázat növekedhet az életkorral, a testsúlygyarapodással vagy az életmódváltozással. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét, és tartsa be az egészséges táplálkozás és mozgás alapelveit.

Az alacsony kockázatú személyeknek ajánlott évente legalább egyszer ellenőriztetni vércukorszintjét, és kerülni a túlzott cukor- és zsírfogyasztást. Emellett javasolt hetente legalább 3 alkalommal 30 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezni, mint például sétálás, kerékpározás vagy úszás. Ezekkel az egyszerű lépésekkel megőrizheti az alacsony kockázatot, és javíthatja az általános egészségi állapotát és közérzetét is.