Kérdések, amiket gyakran teszenek fel nekünk

A következőkben azokat a leggyakrabban feltett kérdéseket (GYIK), és az azokra adott válaszokat tekintheti át, amelyekkel mindennapi tevékenységünk során találkozunk. A kérdéseket, és a válaszokat rendszeressen frissítjük. Ha esetleg nem találja meg itt azt a választ, amit Ön is keres, erre a linkre kattintva elküldheti kérdését felénk.


Kinek címezze az orvosom a laborbeutalót, milyen 9 jegyű azonosítót írjon rá?

Az otthoni vérvétel során érvényes orvosi beutaló alapján levett vizsgálatimintákat a területileg illetékes laboratórium veszi át tőlünk vizsgálatra. Ellátási területünkön, Dunakeszi, Fót és Mogyoród településeken a Synlab Hungary Kft. laboratóriuma végzi a közfinanszírozott vizsgálatokat, így a beutalókat is ide kell címezni. Lényegében otthoni vérvétel esetén is ugyanúgy kell kiállítania az orvosnak a beutalót, mintha a helyi laborban történne meg a vérvétel.

Amennyiben az orvos a e-beutalót állít ki, tehát azt feltölti a felhőbe, az otthoni vérvételhez mindenképpen szükséges lesz azt előzetesen kinyomtatni!

A beutalón feltüntetett laborvizsgálatok mellett kérhetek fizetős vizsgálatokat is?

Igen, az otthoni vérvétel keretében egyidőben kérheti beutalós (finanszírozott) és beutaló nélküli (térítéses, magánvérvételi) laborvizsgálatok elvégeztetését is, így lényegében (jó véna esetén) egyetlen szúrással megúszhatja a finanszírozott- és magánvérvételt.

Telefonon tudok időpontot foglalni?

Igen, van lehetőség telefonon is időpontot foglalni szolgáltatásainkra.

Telefonon hétköznap 11 és 13 óra között vagyunk elérhetők a +36 27 743 220-as telefonszámon. Időnként természetesen előfordulhat az is, hogy valamely okból – akár szabadság, akár egyéb ok miatt – nem tudjuk fogadni a telefonhívásokat.

Ugyanakkor otthoni vérvételre és otthoni EKG vizsgálatra online, itt a honlapon található időpontfoglaló rendszeren keresztül is lehet időpontot foglalni.

Otthoni kineziotape kezelésre, otthoni holter EKG vizsgálatra, valamint 24 órás ABPM vizsgálatra (vérnyomásmonitorozás) pedig ezen az oldalon keresztül van lehetőség online időpont-egyeztetésre.

Vérvételnél vizeletmintát is lehet leadni?

Igen, amennyiben az orvosi beutalón szerepel vizelet vizsgálat kérés is, vagy esetleg beutaló nélkül veszi igénybe az otthoni vérvételt, van lehetőség vizeletmintát is leadni vizsgálatra. Vizeletvizsgálathoz lehetőség szerint reggeli első vizeletmintára van szükség, amelyhez vizeletes csövet a vérvételnél biztosítunk.

Menstruáció ideje alatt lehet vizeletvizsgálatot végeztetni?

A menstruáció ideje alatt (illetve a menzeszt megelőző, és az azt követő 2-3 napban) nem ajánlott a vizeletvizsgálat elvégeztetése, mivel a vizeletmintába ilyenkor vér kerülhet, amely téves diagnózist eredményezhet.

Ugyanakkor vérvételre menstruáció alatt is sor kerülhet (különösen a ciklushoz kötött hormonvizsgálatok esetén).

Az orvosom ciklusfüggő hormonvizsgálatra küldött. Ezeket mikor kell elvégeztetni?

Amennyiben orvosa a menstruációs ciklust befolyásoló női hormonok vérszintjének meghatározását kéri, azokhoz a ciklus következő napjain szükséges a vérvételeket elvégezni.

28 napos ciklus esetén a follikuláris vizsgálatokat a 3-5. napon, az ovulációs vizsgálatokat a 14-16. napon, a luteális vizsgálatokat a 21-23. napon vett vérmintákból kell meghatározni. Amennyiben ciklusa a 28 naptól eltérő, az ovulációs és luteális vizsgálatok idejét annyi nappal kell megváltoztatni, ahány napos a ciklus-eltérés. Tehát ha 30 napos a ciklusa, minden naphoz +2 napot kell hozzáadni.

Amennyiben ilyen vizsgálatra van szüksége, de nem tudja előre meghatározni a vérzés idejét, a menzesz 1. napján vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megfelelő időpontot tudjunk Önnek találni a vérvételre.

A beutaló nélkül, vagy magánorvos által kiadott beutaló alapján igénybe vehető női hormonpanelekről erre a linkre kattintva tud tájékozódni.

Terheléses vércukorvizsgálathoz hogyan kell elkészíteni a cukoroldatot?

A terheléses inzulin- és vércukorvizsgálathoz szükséges cukoroldatot célszerű a vérvétel előtti este elkészíteni. A 75 gramm cukrot körülbelül 2-3 dl melegvízhez kell adagolni, és folyamatosan kevergetve teljesen feloldani. Az elkészített oldatot reggelig hűtőben célszerű tárolni, amit majd az első, éhgyomri vérvétel után kell legfeljebb 5 perc alatt meginni. Az oldathoz célszerű elfogyasztás előtt ízlésszerint citromlevet tenni.

Az oldathoz szükséges 75 gramm glukózt bármely patikában be lehet szerezni vény nélkül.

Meddig érvényes az orvosi laborbeutaló?

A vonatkozó jogszabály értelmében az orvosi beutaló (nem csak laborvizsgálatra) a kiállítás napjától számított 90 napig érvényes, kismamák esetén a várandósgondozás keretében kiállított beutaló 300 napig használható fel. A beutaló felhasználásának minősül a beutaló szerinti ellátásra történő bejelentkezés, időpontfoglalás is. Tehát, ha az időpontfoglalás a beutaló kiállításától számított 90 napon belül történik meg, a beutaló érvényes lesz a tényleges ellátás idején is, még akkor is, ha az időpont szerinti ellátásra 90 napon túl kerül sor.

Az érvényes orvosi beutaló további feltételeiről, részleteiról erre a linkre kattintva olvashat részletesen.

Magánorvos adhat beutaló laborvizsgálatra?

A vonatkozó jogszabályok értelmében laboratóriumi (és bármilyen más orvosi) vizsgálat térítésmentes elvégzésére beutalót csak az az orvos adhat ki, akinek a tevékenységére vonatkozóan a társadalombiztosító érvényes finanszírozási szerződést kötött. Ennek értelmében a magánorvos által kiállított beutaló nem tekinthető érvényes orvosi beutalónak, az azon feltüntetett laboratóriumi (és egyéb) vizsgálatok csak térítés ellenében végezhetők el.

A várandósgondozási könyvben található beutaló használható vizsgálatokhoz?

Kismamák esetében a várandósgondozási könyvben (kiskönyvben) szereplő, beutalóhoz kötött vizsgálatok tekintetében a kiskönyb adott oldala is beutalónak minősül a vonatkozó jogszabályok értelmében, amennyiben az hiánytalanul ki van töltve, valamint az orvos által alá van írva és le van pecsételve. A laboratóriumi vizsgálatokhoz a kiskönyve ezen oldaláról minden esetben egy jól olvasható másolatot szükséges készíteni!