Otthon. Kényelmesen.

Pajzsmirigy: hasznos információk a működésről

Pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH)

A pajzsmirigyről általánosságban

A pajzsmirigy két lebenyből áll, és a nyak elülső-alsó részén, a légcső két oldalán helyezkedik el. A pajzsmirigy a szervezet belsőelválasztású-mirigyekből álló rendszerének, az endokrin-rendszernek a része, mivel a termelt váladékai, a hormonok a vérbe választódnak ki.

A pajzsmirigy fő feladata a tiroxin (T4) és a trijód-tironin (T3) nevű hormonok termelése, amelyek előállításához jódot használ fel. Ezek a hormonok már a magzati életben is nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez, hiszen a normális testi és szellemi fejlődésében játszanak fontos szerepet. Felnőttkorban pedig az egészséges alapanyagcsere fenntartásában vesznek részt.

Hatásukra fokozza a szervezet az alapanyagcserét, fokozza a légzést és a szívműködést, valamint fokozza a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontását a szervezeten belül. A pajzsmirigy ezen kívül egy tireokalcitonin elnevezésű hormont is termel, amelynek hatására csökken a vér kalciumszintje.

Ezt a hormontermelést az agyalapi mirigy szabályozza a TSH nevű hormon (pajzsmirigy stimuláló hormon) útján, amelynek termelését az előbb ismertetett pajzsmirigy hormonok vérben mérhető szintje szabályozza (feedback mechanizmus). Ha a vérben keringő T4 és T3 hormonok szintje csökken, több TSH termelődik az agyalapi mirigyben, ami fokozott hormontermelésre serkenti a pajzsmirigyet. Fordított esetben pedig a növekvő T4- és T3-szint hatására csökkenti az agyalapi mirigy a TSH-termelést.

 

A pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis, ejtsd: hipotireózis) – vagyis ha a pajzsmirigy nem termel a szervezet megfelelő működéséhez elegendő hormont – szerteágazó tüneteket okoz, tekintettel arra, hogy ezek a hormonok szinte valamennyi szervre, szervrendszerre hatnak.

Főbb tünetek:

 • állandó fáradtság érzés
 • aluszékonyság
 • depresszió
 • megmagyarázhatatlan súlygyarapodás
 • rekedt hang
 • lassult beszéd
 • duzzanat a szem körül
 • duzzadt arc
 • a haj, valamint a szemödlök ritkulása, amely akár kopaszodást is okoz
 • a haj, valamint a körmök töredezettsége
 • száraz bőr
 • hideg végtagok
 • duzzadt bokák
 • ízületi fádalmak
 • csökkenő libidó
 • nők esetében rendszertelen menstruáció
 • magas koleszterinszint
 • székrekedés

 

A pontos diagnózis felállításához a vér TSH, valamint T3 és T4 szintjének meghatározása szükséges. Hipotireózis esetén a vérvizsgálat eredménye csökkent T4 és/vagy a T3 szintet, valamint emelkedett TSH szintet mutat. Ebből következik, hogy önmagában csak a TSH szintjének meghatározása nem elegendő ennek a diagnózisnak a felállításához.

A tudomány mai állása szerint ez a betegség nem gyógyítható, azonban a hormonok folyamatos pótlásával tünetmentes lehet a beteg.

 

A pajzsmirigy túlműködése

A pajzsmirigy fokozott hormontermelését pajzsmirigytúltengésnek (hyperthyreosis, ejtsd: hipertireózis) nevezzük. A hipertireózis egyes formáiban a szervezet olyan, más, „serkentő” anyagokat termel, amelyek a TSH-tól függetlenül kényszerítik fokozott hormontermelésre a pajzsmirigyet. Más esetben a pajzsmirigy egyes sejtjei vonják ki magukat a TSH szabályozása alól, és így attól teljesen függetlenül, nagy mennyiségben termelik a hormonokat.

A hipertireózis tünetei közül több tünet más betegségekben is megjelenik, mégis a klasszikus tünetegyüttes gyakran már „ránézésre” is egyértelművé teszi a diagnózist. E tünetek közt említést érdemel a jó étvágy mellett bekövetkező fogyás, idegesség, feszültség, szapora szívverés, és a rossz melegtűrő képesség is.

A pontos diagnózis felállításához ebben az esetben is a szervezet TSH, valamint T3 és T4 szintjének meghatározása szükséges.

A pajzsmirigytúltengés kezelésére több lehetőség is adott, és nagyon sok esetben sikeresen gyógyítható is a probléma. Ugyanakkor kezelés nélkül a fokozott hormontermelés következtében a szervezet túlerőlteti magát, amely különösképpen a szívre és a keringésre jelent nagy veszélyt. A hipertireózist az orvostudomány mai állása szerint háromféle módon lehet kezelni, illetve gyógyítani: gyógyszerek segítségével, a pajzsmirigy műtéti úton történő eltávolításával, illetve a pajzsmirigy részleges elpusztításával, amelyet szájon át adott radioaktív jód segítségével érnek el.

A pajzsmirigy működéséről tehát legegyszerűbben és leggyorsabban laboratóriumi vérvizsgálat útján nyerhetünk pontos információkat. A TSH szint meghatározásához háziorvos is adhat beutalót, havonta 1 alkalommal. A további, laboratóriumi pajzsmirigy vizsgálatok elvégzésére csak finanszírozott szakrendelés szakorvosa adhat érvényes orvosi beutaló, valamint lehetőség van ezen vizsgálatokat beutaló nélkül, magánvérvétel keretében, térítéses formában is elvégeztetni. A vérvizsgálathoz szükséges vérminta levételére akár saját otthonában is sor kerülhet, amelyben készséggel állunk rendelkezésére.

Tetszett? Kérjük, ossza meg másokkal is!

Facebook
Email