Otthon. Kényelmesen.

Kineziotape szakszerű felhelyezése otthonában

Nyaki tapakezelés

A kineziológia az emberi és állati test mozgását, teljesítményét és működését tanulmányozó tudomány. Következő cikkünkben a kineziológiai tape, más néven kineziotape kezelésről olvashat részletesen, amely kezelést szakember közreműködésével akár otthonában is igénybe vehet.

 

Mi az a kineziotape kezelés?

A kineziológia kifejezés egy görög eredetű szó, jelentése: mozgástudomány. A kineziológia megnevezést a magyar köznyelvben párhuzamosan használják a “természetgyógyász kineziológiára”, valamint a “humánkineziológiára” is.

A természetgyógyász kineziológia egy alternatív gyógymódot jelent, és az adott személy energiarendszerének kiegyensúlyozásával foglalkozik. Alapja a kínai meridián rendszer, a stresszelmélet, valamint különböző élettani, neurológiai, pszichológiai, és pedagógiai technikák.

A humánkineziológia pedig az ember fizikai teljesítményének, állóképességének, terhelhetőségének vizsgálatával, az erőnlétének megőrzésével, valamint a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozó sporttudományi szakág. A kineziotape kezelés a humánkineziológia része.

A kineziotape kezelés során egy rugalmas pamut anyagból készül szalagot ragasztunk a bőrre különleges technikával. A helyesen felragasztott szalag segítségével többek között csökkenthető a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, a duzzanat és a véraláfutás is. A ragasztás kivitelezésétől függően a kezelés hatása lehet fájdalomcsillapító, erősítő, korrigáló vagy regeneráló is. A tape kezeléshez használt szalag mindezen hatását kémiai anyagok nélkül, a test saját gyógyító funkcióira támaszkodva éri el, így mellékhatásai nincsenek. A tape kezelés az egyik leghatékonyabb kiegészítő terápia az orvosi ellátásban.

A kineziológiai szalagot eredetileg Dr. Kenzo Kase (1973) vezette be, és a 2008-as pekingi olimpia óta széles körben használják. Elsősorban sportolók körében, de más, mozgásszervi sérülést szenvedett betegek kezelésében is alkalmazzák.

 

Mit csinál a kinezioszalag a bőrre ragasztva?

A felhelyezett szalag hatására a bőr és az alatta lévő szövetek fellazulnak, a szalag a bőr felső rétegeit kissé megemeli, ezáltal serkenti a vérkeringést, csökkenti a fájdalom receptorok aktivitását, és javítja a nyirokkeringést a szövetek között. Ezen felül ellazítja az izmokat, stabilizálja az izületeket, ezáltal csökkenti a sérült szövetek, izületek terhelését, és fájdalmát.

 

Milyen anyagból készül a szalag?

A kineziotape kezelés során felhelyezett szalag az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bír, együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályozza a mozgásban. A szalag egy légáteresztő képességgel rendelkező pamut anyagból készül, amelyre akril ragasztót visznek fel. Az akril ragasztó nagyon stabil ragasztást biztosít, és nem allergizál, valamint a bőr felszínét sem irritálja.

A szalaggal ugyan úgy lehet mozogni, fürdeni, öltözködni, mintha nem is lenne a bőrön, így sokkal nagyobb komfortérzetet ad, mint más rögzítők, vagy fájdalomcsillapító készülékek, tapaszok.

 

Milyen esetekben hatásos a tape kezelés?

A kineziotape kezelés alapvetően izom- és izületi fájdalmak, problémák kezelésére ajánlott, súlyos esetekben kiegészítő terápiaként, így kiválóan alkalmazható az alábbi panaszok, problémák esetén:

 • zúzódások, véraláfutások
 • izomhúzódások, izomfájdalmak (akár izomláz), izomgörcsök, izomsérülések kiegészítő terápiája
 • izületek rándulása, fájdalma, gyulladása, íngyulladások, szalagok sérülése
 • izületek instabilitása, mozgásbeszűkülés
 • duzzanat az izületekben, ödémák felszívódásának segítése
 • nyirokkeringés elégtelensége
 • műtétek utáni rehabilitáció segítése, izomerősítés, tehermentesítés
 • heggyógyulás segítése
 • gerinc problémák, rossz tartás, stressz miatt kialakult fokozott izomfeszültség, görcs, gerincsérv kiegészítő terápiája
 • reumatológiai kórképek fájdalomcsillapítása
 • fogyókúra, naracsbőr kiegészítő kezelése

Erre a linkre kattintva elolvashatja egyik páciensünk személyes tapasztalatait is a kineziológiai szalaggal kapcsolatosan.

Ugyanakkor fontos tisztába lenni azzal is, hogy a kineziotape kezelés nem csodaszer!

 

Mikor nem ajánlott a tape kezelés?

Nem alkalmazható a tape kezelés nagyon idős betegeknél, a várandósság első 3 hónapjában, daganatos megbetegedés (és a tünetmentességet követő 5 év) esetén. Kerülni kell ezt a fajta kezelést nyílt sebek, égési sérülések, ismert akril-allergia esetén is, illetve akkor, ha a lábon erős visszeresség áll fenn (más testrészt ebben az esetben lehet kezelni), valamint trombózisra való fokozott hajlam fennállása esetén.

 

Hogyan zajlik a kineziotape kezelés?

A tape felhelyezése előtti napon már nem szabad semmilyen testápolót, krémet használni a bőrön, ugyanis ez rontja a szalag fennmaradási idejét. Amennyiben olyan testrész kerül kezelésre, mely szőrös lehet, a kezelés előtti nap javasoljuk a borotválást, szőrtelenítést. A kezelés napján már nem szabad borotválni az adott bőrfelszínt.

A kezelés kivitelezéséhez először a kezelendő felületen elvégezzük a szükséges méréseket. Ezt követően a bőrt fertőtlenítjük, majd a már fertőtlenített, száraz bőrfelszínre felhelyezzük a szalagot, szalagokat. A szalag felhelyezése után bármilyen tevékenység szabadon végezhető.

A szalag körülbelül 3-5 napig marad fent a testen. Ez az adott testrésztől, az időjárástól, a páciens bőrtípusától és életmódjától függ. A szalag felhelyezését követően a tartós, melegvizes kádfürdőt nem ajánljuk. Ilyenkor célszerű zuhanyfürdőt alkalmazni. A 3-5 nap letelte után egy kád meleg vízben, vagy babaolajjal könnyedén eltávolítható a szalag, és amennyiben szükséges, azonnal folytatható a kezelés újabb szalag(ok) felhelyezésével.

Az otthoni kineziotape kezelés igénybevételét ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének nyugodt, otthoni környezetben, rövid határidővel hatékony kezelést kapni izom- és izületi fájdalmaikra.

A kineziotape kezelés, és ezzel együtt az ehhez használatos tapaszok már bárki számára elérhetők, azonban felhelyezésüket ne próbáljuk meg otthon, saját magunk megoldani, illetve ha “szakember” segítségét kérjük, akkor is legyünk körültekintőek, és megfelelően döntsünk. Egy rosszul felhelyezett tapasz ugyanis nemhogy javulást nem eredményez, de nagyon könnyen jelentős romlást idézhet elő az állapotban. A kívánt hatás elérésének érdekében ajánlott egy megfelelően képzett, a technikában jártas, egészségügyi alapvégzettségű szakember keresni. 

Az otthoni kineziotape kezelés Göd, Fót, Dunakeszi, Mogyoród, Veresegyház, Csomád és Őrbottyán településeken érhető el. Amennyiben szeretné Ön is igénybe venni az otthoni kineziológiai tape kezelést, vegye fel velünk a kapcsolatot időpontegyeztetés céljábólizom

Ezúton értesítjük kedves Pácienseinket, hogy 2023. december 22. és 2024. január 07. között szolgáltatásaink szabadság miatt nem lesznek elérhetők.

Időpontot foglalni és egyeztetni ez idő alatt csak online lehetséges!