A otthoni kineziotape kezelésről

Kineziotape kezelés

A kineziológia az emberi és állati test mozgását, teljesítményét és működését tanulmányozó tudomány. Következő cikkünkben a kineziológiai tape, más néven kineziotape kezelésről olvashat részletesen, amely kezelést szakember közreműködésével akár otthonában is igénybe vehet.
 

Mi az a kineziotape kezelés?

A kineziotape kezelés során egy rugalmas pamut anyagból készül szalagot ragasztunk a bőrre különleges technikával. A helyesen felragasztott szalag segítségével többek között csökkenthető a fájdalom, a mozgáskorlátozottság, a duzzanat és a véraláfutás is. A ragasztás kivitelezésétől függően a kezelés hatása lehet fájdalomcsillapító, erősítő, korrigáló vagy regeneráló is. A tape kezeléshez használt szalag mindezen hatását kémiai anyagok nélkül, a test saját gyógyító funkcióira támaszkodva éri el, így mellékhatásai nincsenek. A tape kezelés az egyik leghatékonyabb kiegészítő terápia az orvosi ellátásban.


Mit csinál a kinezioszalag a bőrre ragasztva?

A felhelyezett szalag hatására a bőr és az alatta lévő szövetek fellazulnak, a szalag a bőr felső rétegeit kissé megemeli, ezáltal serkenti a vérkeringést, csökkenti a fájdalom receptorok aktivitását, és javítja a nyirokkeringést a szövetek között. Ezen felül ellazítja az izmokat, stabilizálja az izületeket, ezáltal csökkenti a sérült szövetek, izületek terhelését, és fájdalmát.


Milyen anyagból készül a szalag?

A kineziotape kezelés során felhelyezett szalag az emberi bőrhöz hasonló tulajdonságokkal bír, együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályozza a mozgásban. A szalag egy légáteresztő képességgel rendelkező pamut anyagból készül, amelyre akril ragasztót visznek fel. Az akril ragasztó nagyon stabil ragasztást biztosít, és nem allergizál, valamint a bőr felszínét sem irritálja.

A szalaggal ugyan úgy lehet mozogni, fürdeni, öltözködni, mintha nem is lenne a bőrön, így sokkal nagyobb komfortérzetet ad, mint más rögzítők, vagy fájdalomcsillapító készülékek, tapaszok.


Milyen esetekben hatásos a tape kezelés?

A kineziotape kezelés alapvetően izom- és izületi fájdalmak, problémák kezelésére ajánlott, súlyos esetekben kiegészítő terápiaként, így kiválóan alkalmazható az alábbi panaszok, problémák esetén:

 • zúzódások, véraláfutások
 • izomhúzódások, izomfájdalmak (akár izomláz), izomgörcsök, izomsérülések kiegészítő terápiája
 • izületek rándulása, fájdalma, gyulladása, íngyulladások, szalagok sérülése
 • izületek instabilitása, mozgásbeszűkülés
 • duzzanat az izületekben, ödémák felszívódásának segítése
 • nyirokkeringés elégtelensége
 • műtétek utáni rehabilitáció segítése, izomerősítés, tehermentesítés
 • heggyógyulás segítése
 • gerinc problémák, rossz tartás, stressz miatt kialakult fokozott izomfeszültség, görcs, gerincsérv kiegészítő terápiája
 • reumatológiai kórképek fájdalomcsillapítása
 • fogyókúra, naracsbőr kiegészítő kezelése

 

Erre a linkre kattintva elolvashatja egyik páciensünk személyes tapasztalatait is a kineziológiai szalaggal kapcsolatosan.

Ugyanakkor fontos tisztába lenni azzal is, hogy a kineziotape kezelés nem csodaszer!


Mikor nem ajánlott a tape kezelés?

Nem alkalmazható a tape kezelés nagyon idős betegeknél, a várandósság első 3 hónapjában, daganatos megbetegedés (és a tünetmentességet követő 5 év) esetén. Kerülni kell ezt a fajta kezelést nyílt sebek, égési sérülések, ismert akril-allergia esetén is, illetve akkor, ha a lábon erős visszeresség áll fenn (más testrészt ebben az esetben lehet kezelni), valamint trombózisra való fokozott hajlam fennállása esetén.


Hogyan zajlik a kineziotape kezelés?

A tape felhelyezése előtti napon már nem szabad semmilyen testápolót, krémet használni a bőrön, ugyanis ez rontja a szalag fennmaradási idejét. Amennyiben olyan testrész kerül kezelésre, mely szőrös lehet, a kezelés előtti nap javasoljuk a borotválást, szőrtelenítést. A kezelés napján már nem szabad borotválni az adott bőrfelszínt.

A kezelés kivitelezéséhez először a kezelendő felületen elvégezzük a szükséges méréseket. Ezt követően a bőrt fertőtlenítjük, majd a már fertőtlenített, száraz bőrfelszínre felhelyezzük a szalagot, szalagokat. A szalag felhelyezése után bármilyen tevékenység szabadon végezhető.

A szalag körülbelül 3-5 napig marad fent a testen. Ez az adott testrésztől, az időjárástól, a páciens bőrtípusától és életmódjától függ. A szalag felhelyezését követően a tartós, melegvizes kádfürdőt nem ajánljuk. Ilyenkor célszerű zuhanyfürdőt alkalmazni. A 3-5 nap letelte után egy kád meleg vízben, vagy babaolajjal könnyedén eltávolítható a szalag, és amennyiben szükséges, azonnal folytatható a kezelés újabb szalag(ok) felhelyezésével.

Az otthoni kineziotape kezelés igénybevételét ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének nyugodt, otthoni környezetben, rövid határidővel hatékony kezelést kapni izom- és izületi fájdalmaikra.