Otthon. Kényelmesen.

Laborvizsgálatra készülve

Doktornő A következőkben néhány általános, de nagyon fontos dologot gyűjtöttünk össze, amelyek segítéget jelethetnek laborvizsgálatra készülve annak érdekében, hogy laborvizsgálati eredmény pontos és a kezelőorvos számára is megfelelően értékelhető legyen.

 

Folyadék bevitel és étkezés közvetlenül a laborvizsgálat előtt

A vér- és vizeletminta-vétel (továbbiakban: mintavétel) a legtöbb esetben a kora reggeli órákban történik meg, mindenképpen éhgyomorra. Ennek érdekében a mintavételt megelőző 6-8 órában már nem szabad étkezni, és nagyon fontos az is, hogy a vérvétel előtt körülbelül fél órával lehetőség szerint egy pohár vizet mindenképpen el kell fogyasztani! Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy már a vérvételt megelőző napokban is megfelelő legyen a folyadék fogyasztás, különösen meleg, nyári időszakban. A mintavétel előtt már sem alkoholt nem lehet fogyasztani, és lehetőség szerint a dohányzást is kerülni kell, mert ezek jelentős mértékben befolyásolhatják laboreredményeket.

 

Étkezés a vizsgálatot megelőző napokban

Egyes kémiai vizsgálatok eredményeit a mintavételt megelőző hosszabb időszak étrendje is nagymértékben képes befolyásolni.

A vér húgysav-koncentrációjának meghatározása előtti 3 napban speciális, úgynevezett purinszegény diéta betartása javasolt, vagyis kerülni kell a belsőségeket, hüvelyeseket, diót, mogyorót, azonban kevés hús és hal fogyasztható. Ugyanakkor indokolt lehet az is, hogy ezen vizsgálat előtt a megszokottak szerint kell étkezni, ezért ezzel kapcsolatosan mindenképpen ki kell kérni a kezelő- vagy háziorvos tanácsát.

A vér karbamid koncentrációját az elfogyasztott fehérje mennyisége, valamint az intenzív mozgás, sport is jelentős mértékben képes befolyásolni, amelyekre feltétlenül figyelni kell a laborvizsgálat elvégzését megelőzően.

 

Sportolás

Bizonyos laborvizsgálati eredményeket az erős fizikai igénybevétel jelentős mértékben befolyásolja, erre való tekintettel a mintavételt megelőzően lehetőség szerint már nem célszerű sportolni, illetve kerülni kell az erőteljes fizikai aktivitást. Amennyiben erre még sincs lehetőség, a laboreredmény kiértékelésnél ezt ajánlott megemlíteni az orvosnak.

 

Gyógyszerbevétel

Tekintettel arra, hogy a gyógyszerek nagymértékben zavarhatják az egyes laborértékek pontos meghatározását, valamint számos változást, eltérést okoznak a szervezeten belül, ajánlott a gyógyszereket csak a mintavétel után bevenni, azonban ezzel kapcsolatosan mindenképpen egyeztetni kell a kezelő- vagy háziorvossal, mert vannak gyógyszerek, amelyeket elhagyása, vagy akár csak későbbi bevétele nagyobb problémát okozhat.

 

Vizeletvizsgálat

A vizelet laboratóriumi vizsgálatához az úgynevezett “középsugaras vizelet” a legmegfelelőbb, amelyet a reggeli első vizeletürítés alkalmával célszerű felfogni. A mintavétel előtt és után kezet kell mosni! A húgycsőnyílás környékét szappannal alaposan meg kell tisztítani. A vizeletsugár első harmadát a WC-be kiürítve  – a vizeletürítés abbahagyása nélkül – a középső adagot egy előzetesen alaposan eltisztított edényzetbe (pl. kisebb befőttes, lekváros, vagy kaviáros üvegbe) kell engedni (kb. 0,5 dl-t), ügyelve arra, hogy kézzel az edény belső felszínét már nem szabad megérinteni. A maradék vizeletet a WC-be lehet üríteni.

Vizeletvizsgálat esetén csak akkor kell a vizeletet steril edényzetbe felfogni, ha kezelőorvos mikrobiológiai (vizelet tenyésztés) vizsgálatot kért. Vizelettenyésztéshez speciális mintavételi eszköz szükséges, amelyet a laboratóriumban lehet beszerezni.

Nőknél menstruáció ideje alatt nem ajánlott a vizelet-mintavétel, mivel a vizeletmintába ilyenkor vörösvértestek kerülhetnek, amely téves diagnózist eredményezhet, ugyanakkor a vérvételt a menstruáció nem befolyásolja. Különösképpen, ha ciklushoz kötött hormonvizsgálat elvégzését rendelte el az orvos.

 

Vizeletgyűjtés

Bizonyos laborvizsgálatokhoz egy adott időszak alatt ürített, teljes vizeletre van szükség, amelyet a következők figyelembevételével kell gyűjteni.

A vizeletgyűjtés napján legalább 1,5-2,0 liter folyadékot mindenképpen el kell fogyasztani. A vizeletgyűjtés napjának reggelén a hólyagot ki kell üríteni, majd ezt követően – tehát a következő vizeletürítéstől számítva – az előírt időszak alatt (általában 12 vagy 24 óra, de ez a vizsgálat jellegétől függ) vizeletet egy megfelelő kapacitású edénybe kell gyűjteni, amit hűvös helyen célszerű tárolni. A vizeletgyűjtés befejeztével az alaposan összekevert vizeletből kell áttölteni egy kis mennyiséget (kb. 0,5 dl-t) egy előzőleg alaposan eltisztított edénybe, valamint pontosan le kell mérni a teljes vizeletmennyiséget is, amelyet a vizeletgyűjtés időtartamával együtt fel kell jegyezni (pl. 24 óra: 3200 ml).

 

Gyakran ismételt kérdések

A hétköznapi gyakorlatból is összegyűjtöttünk, és kiemeltünk néhány fontos, gyakran ismétlődő kérdést, amely a vérvétellel, laborvizsgálatokkal kapcsolatosan merülnek fel. Ezek a kérdések és a válaszok erre a linkre kattintva érhetők el.

Tetszett? Kérjük, ossza meg másokkal is!

Facebook
Email