Segítség az egészségben, segítség a gyógyulásban, segítség a gyógyításban

Harc a petefészekrák ellen

noi has2014. május 8-án, a petefészekrák világnapján 17 ország 26 petefészekrák ellen harcoló szervezete hívta fel együttesen a figyelmet a betegség tüneteire és megelőzésére.

 

A petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta. Évente negyedmillió nőnél diagnosztizálják a betegséget és közel 140 000 nő halálát okozza világszerte. A statisztikák alapján a petefészekrákban szenvedő betegek mindössze 45%-ának van esélye az öt éves túlélésre, míg emlőráknál ugyanez a szám 89% körüli. A petefészekrák korai felismerése azért is rendkívül fontos, mert a tünetek alig észrevehetők, és a betegek többségénél csak előrehaladott szakaszában diagnosztizálható. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb haláleset okozója ez a betegség.

 

A petefészekrákra jellemző a téves diagnózis vagy a késői felismerés, hiszen tünetei és korai jelei egyáltalán nem tipikusak és nem könnyen felismerhetőek. Ide tartozik a hasi puffadás, túlzott gázképződés, a szabálytalan menstruációs ciklus, étvágytalanság és fáradtság. A betegség kialakulásának kockázatát növeli, ha valakinek a családjában volt emlő- vagy méhrák. Tudatosabb odafigyelés várható el azoktól a nőktől is, akik 50 év felettiek, nem szültek, vagy endometriózisban szenvednek.

 

Az előrehaladott petefészekrák esetén az elsőként alkalmazott kezelések (a műtét és a kemoterápia) gyakran nem akadályozzák meg a daganat kiújulását. Ezen okok miatt régóta szükséges volt a petefészekrákos betegek kezelésére egy új és hatásos kezelési módot találni, hiszen az elmúlt 15 évben nem állt rendelkezésre új terápia. A biológiai terápia az előrehaladott petefészekrák kezelésének új lehetősége. Jellemzően a kemoterápiával együtt alkalmazható és sok év óta végre egy új kezelési lehetőséget biztosít a petefészekrákos betegeknek.

 

„Mivel a tünetek nem típusosak, fontos, hogy a nők tudatában legyenek annak, hogy bizonyos jelek mögött akár petefészekrák jelenléte is megbújhat, ezért időben kérjenek szakorvosi segítséget. Ugyanis ha a betegség korán kerül felismerésre, jó eséllyel gyógyítható.” – összegezte a betegség tünetegyüttesét Dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

 

Európában 2008-ban 41448 petefészekrákos halálesetet regisztráltak, ami az összes női daganatos halálozás 5,5%-a.

 

„A korábban a Nemzeti Rákellenes Naphoz kapcsolódó „Az élet fészke-figyelj rá!” felhívó kampányon kívül a Petefészekrák Világnapján is  beszélnünk kell erről a női daganattípusról, amelyről ma sajnos olyan kevés szó esik. A nőknek meg kell tanítani azt a tudatosságot, amivel a családjuk és gyermekvállalás érdekében a saját egészségükről gondoskodniuk kell” -hangsúlyozta a betegség kapcsán Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

 

Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a daganatos betegségek miatti halálozási sorrendben a hetedik helyen áll a betegség, hiszen a 2009-es adatok szerint 687 betegnél volt végzetes következmény a petefészekráknak.

 

„Fontos, hogy tudjunk a Petefészekrák Világnapjáról. És az is lényeges, hogy a betegség ellen küzdő szervezetek összefogjanak és felhívják a média és az emberek figyelmét erre a ráktípusra és megelőzésére. Összefogásból ugyanis nagyszerű dolgok születnek, elég csak amellrák elleni küzdelem utóbbi 15 évének sikerére gondolni. Most a petefészekrák ellen küzdelmen a sor!” – mondta a világnap kapcsán Elisabeth Ross, a Petefészek Világnap nagykövete, a Kanadai Petefészekrák Elleni Egyesület ügyvezetője.

 

A május 8-i világnapon minden a betegségre való figyelemfelkeltésről, a tudatosságról, a tünetekről és a rizikófaktorok megismertetéséről szól. A világnap jó alkalom arra, hogy ezen a napon mindenki viselje a petefészekrák elleni küzdelmet szimbolizáló türkizszalagot.

Forrás: Napidoktor.hu
Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506