Otthon. Kényelmesen.

EKG vizsgálat otthonában Fóton, Dunakeszin és Mogyoródon

EKG elektródák felhelyezéseAz elektrokardiográfia (ismertebb nevén EKG vizsgálat) a szív működéséről sok információt szolgáltató, ugyanakkor mégis igen egyszerű rutin eljárás. A következőkben erről a vizsgálatról olvashat, amelyet otthonában is igénybe vehet orvosi beutaló nélkül.

 

Mit vizsgál az EKG?

A szívet tulajdonképpen az emberi szervezet motorjának is nevezhetjük. Ez a szerv felelős azért, hogy az élő szervezet számára nélkülözhetetlen vér az érpályán keresztül valamennyi sejthez oxigént és tápanyagot szállítson, ezek végtermékét pedig elszállítsa onnan. Ezt a feladatát a szív a folyamatosan ismétlődő összehúzódások révén teljesíti.

A szív a saját ingerképző rendszerében létre jövő elektromos inger hatására képes összehúzódni. Ez az ingerület egy saját, speciális ingerületvezető rendszeren keresztül jut el a szív valamennyi sejtjéhez. Ezt ez elektromos ingerületet a test felszínén is lehet mérni egy erre kifejlesztett eszköz segítségével, amelyet elektrokardiográfnak neveznek. Az EKG ezt a jelet egy jellegzetes, egyedi görbe formájában jeleníti meg, amely görbe adatainak a kiértékelésével fontos információk nyerhetők a szív állapotáról, működéséről.

Az eljárás felfedezése egyébként egy holland fizikus, Willem Einthoven nevéhez fűződik, aki ezért a felfedezéséért 1924-ben Nobel-díjat is kapott.


Hogyan zajlik az EKG-vizsgálat?

A vizsgálat során a szív elektromos aktivitását rögzítjük elektródák és egy készülék segítségével. Egy úgynevezett „12 elvezetéses nyugalmi EKG” elkészítéséhez összesen 10 elektródát helyezünk fel a test különböző, meghatározott pontjaira: 4 elektródát a végtagokra, 6 elektródát pedig a mellkas meghatározott pontjaira. Az elektródák ezekről a pontokról továbbítják aztán az elektromos jeleket a készülék felé, amely értelmezi, és a már említett görbék formájában megjeleníti azokat. Így számos információ nyerhető a szív működéséről és aktuális állapotáról: információ nyerhető a szív összehúzódásának ritmusáról, az ingerület kiindulásának a helyéről, az ingerületvezetés sebességéről, illetve a szívizom esetleges vérellátási zavaráról is.

A vizsgálatot nyugodt körülmények között javasolt végezni, amelyre a legoptimálisabb a jól megszokott, nyugodt, otthoni környezet.

Különösebb előkészületet nem igényel a beavatkozás. A Páciens háton fekve kell, hogy elhelyezkedjen. Az elektródák egyszerűbb felhelyezése érdekében a bokákat, csuklókat, valamint a mellkast szabaddá kell tenni (nők esetében szükséges lehet a melltartó levétele is). Ezt követően kerülnek felhelyezésre az elektródák a mellkasra (a 4. és az 5. bordák vonalában), illetve a végtagokra, majd megkezdődik az elektromos jelek rögzítése a készülék segítségével.

A vizsgálat alatt lehetőség szerint nyugodtan, egyenletesen lélegezve, mozdulatlanul kell feküdni, beszélni közben nem szabad. Az EKG vizsgálat mindösszesen néhány percet vesz csak igénybe, amelynek lezártával a görbéket és néhány további adatot is tartalmazó papírszalag átadásra kerül a Páciens részére, amelyet azután bemutathat házi- vagy kezelő orvosának is.

Az otthoni EKG vizsgálat igénybevételét ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének nyugodt, otthoni környezetben, rövid határidővel és orvosi beutaló nélkül eredményt kapni.

A vizsgálat Dunakeszi, Fót és Mogyoród településeken érhető el.