Otthon. Kényelmesen.

Nyugalmi EKG vizsgálat otthonában, beutaló nélkül

ekg, ekg-vizsgálatAz elektrokardiográfia (ismertebb nevén EKG vizsgálat) a szív működéséről sok információt szolgáltató, ugyanakkor mégis igen egyszerű rutin eljárás. A következőkben erről a vizsgálatról olvashat, amelyet otthonában is igénybe vehet orvosi beutaló nélkül.

 

Mit vizsgál az EKG?

A szívet tulajdonképpen az emberi szervezet motorjának is nevezhetjük. Ez a szerv felelős azért, hogy az élő szervezet számára nélkülözhetetlen vér az érpályán keresztül valamennyi sejthez oxigént és tápanyagot szállítson, ezek végtermékét pedig elszállítsa onnan. Ezt a feladatát a szív a folyamatosan ismétlődő összehúzódások révén teljesíti.

A szív a saját ingerképző rendszerében létre jövő elektromos inger hatására képes összehúzódni. Ez az ingerület egy saját, speciális ingerületvezető rendszeren keresztül jut el a szív valamennyi sejtjéhez. Ezt ez elektromos ingerületet a test felszínén is lehet mérni egy erre kifejlesztett eszköz segítségével, amelyet elektrokardiográfnak neveznek. Az EKG ezt a jelet egy jellegzetes, egyedi görbe formájában jeleníti meg, amely görbe adatainak a kiértékelésével fontos információk nyerhetők a szív állapotáról, működéséről.

Az eljárás felfedezése egyébként egy holland fizikus, Willem Einthoven nevéhez fűződik, aki ezért a felfedezéséért 1924-ben Nobel-díjat is kapott.

 

Hogyan zajlik az EKG-vizsgálat?

A vizsgálat során a szív elektromos aktivitását rögzítjük elektródák és egy készülék segítségével. Egy úgynevezett „12 elvezetéses nyugalmi EKG” elkészítéséhez összesen 10 elektródát helyezünk fel a test különböző, meghatározott pontjaira: 4 elektródát a végtagokra, 6 elektródát pedig a mellkas meghatározott pontjaira. Az elektródák ezekről a pontokról továbbítják aztán az elektromos jeleket a készülék felé, amely értelmezi, és a már említett görbék formájában megjeleníti azokat. Így számos információ nyerhető a szív működéséről és aktuális állapotáról: információ nyerhető a szív összehúzódásának ritmusáról, az ingerület kiindulásának a helyéről, az ingerületvezetés sebességéről, illetve a szívizom esetleges vérellátási zavaráról is.

A vizsgálatot nyugodt körülmények között javasolt végezni, amelyre a legoptimálisabb a jól megszokott, nyugodt, otthoni környezet.

Különösebb előkészületet nem igényel a beavatkozás. A Páciens háton fekve kell, hogy elhelyezkedjen. Az elektródák egyszerűbb felhelyezése érdekében a bokákat, csuklókat, valamint a mellkast szabaddá kell tenni (nők esetében szükséges lehet a melltartó levétele is). Ezt követően kerülnek felhelyezésre az elektródák a mellkasra (a 4. és az 5. bordák vonalában), illetve a végtagokra, majd megkezdődik az elektromos jelek rögzítése a készülék segítségével.

A vizsgálat alatt lehetőség szerint nyugodtan, egyenletesen lélegezve, mozdulatlanul kell feküdni, beszélni közben nem szabad. Az EKG vizsgálat mindösszesen néhány percet vesz csak igénybe, amelynek lezártával a görbéket és néhány további adatot is tartalmazó papírszalag átadásra kerül a Páciens részére, amelyet azután bemutathat házi- vagy kezelő orvosának is.

Az otthoni EKG vizsgálat igénybevételét ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének nyugodt, otthoni környezetben, rövid határidővel és orvosi beutaló nélkül eredményt kapni.

A vizsgálat Dunakeszi, Fót és Mogyoród településeken érhető el.

Ezúton értesítjük kedves Pácienseinket, hogy 2023. december 22. és 2024. január 07. között szolgáltatásaink szabadság miatt nem lesznek elérhetők.

Időpontot foglalni és egyeztetni ez idő alatt csak online lehetséges!