Segítség az egészségben, segítség a gyógyulásban, segítség a gyógyításban

Pár szóban a koleszterinről

A koleszterin szó hallatán általában rossz érzés fogja el az embereket, mivel főleg rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, azonban a szervezet számára mégis nélkülözhetetlen alkotóelem, fontos alapeleme számos biológiai működésnek.

 

 

A koleszterinről általánosságban
A koleszterin egy szteránvázas vegyület, amely alapvető eleme az emberi szervezetnek. Koleszterin található a sejtek és sejtmagok falában, valamint számos hormon (pl.: ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) és az emésztéshez nélkülözhetetlen epesav alapanyagaként is szolgál.Az emberi szervezetünk külső és belső forrásokból jut ehhez a fontos építőanyaghoz, amely források együtt biztosítják a napi szükségletet. A külső koleszterinforrást a táplálkozás során a szervezetbe bejuttatott állati eredetű zsiradékok (húsok, tejtermékek, tojás) jelentik, a belső koleszterinforrást pedig a máj által termelt koleszterin biztosítja.

Ez az alkotóelem a vérben fehérjékhez kötődve szállítódik, amely fehérjéket lipoproteinnek nevezünk. A lipoproteinek sűrűségük alapján kapták a nevüket, amelyeket ennek megfelelően 4 csoportba sorolhatunk:

  • nagyon alacsony sűrűségű (very low density lipoprotein, VLDL)
  • alacsony sűrűségű (low density lipoprotein, LDL)
  • közepes sűrűségű (intermediate density lipoprotein, IDL)
  • nagy sűrűségű (high density lipoprotein, HDL)

A hétköznapi gyakorlatban az alacsony- (LDL) és a nagy sűrűségű (HDL) lipoproteineknek van nagyobb jelentősége, a laboratóriumi vizsgálatok során is ezek szintjét szokták meghatározni.

 

A HDL koleszterin
Ahogyan az az előzőekben is említésre került, a koleszterinek a vérben fehérjékhez kötődve szállítódnak. Ezeknek a fehérjéknek az egyik típusa a nagy sűrűségű lipoprotein, vagyis a HDL, ami felveszi a vérben a felesleges koleszterint (HDL koleszterin), és visszaszállítja a májba, ahol annak egy része az epével választódik ki. Ezért nevezik a HDL által megkötött koleszterint „jó koleszterinnek”, vagy „védőkoleszterinnek” is. Ennek megfelelően, ha a laboreredmény azt mutatja, hogy a vér HDL koleszterin szintje alacsony, az az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát jelzi.

 

Az LDL koleszterin
Az alacsony sűrűségű koleszterinszállító fehérje – ellentétben a HDL-lel – a máj felől szállítja a koleszterint (LDL koleszterin) a szervezet azon sejtjei felé, amelyek működéséhez, felépítéséhez koleszterinre van szükség. Ha azonban a sejtek számára túl sok a koleszterin kínálat, és azt már nem képesek feldolgozni, hasznosítani, az LDL a felesleget lerakja az erek falába, amelynek következtében megkezdődik az erek meszesedése. Erre való tekintettel az LDL koleszterint „rossz koleszterinnek” is hívják.

 

Röviden az érelmeszesedésről
A mai modern világban, és az ezzel járó életmódnak köszönhetően sokak szervezetében a normál értékhez képes igen magas a koleszterin (összkoleszterin) szintje. Hosszútávon ez súlyos következményekkel járhat, hiszen ahogyan az már az előzőekben említésre került, a szervezet számára felesleges koleszterin lerakódik az erek falában, amely folyamat már gyerekkorban elkezdődik. Ez a lerakódás fokozatosan szűkíti az érintett erek belső átmérőjét (plakk-képződés), így azokon egyre kevesebb vér jut át. A plakk-képződés felnőttkorban elsősorban – de nem kizárólagosan – a szív saját ereit (koszorúartériák) veszélyezteti, így nőveli a szívinfarktus kockázatát. A test más erein is kifejtheti nem kívánatos hatását a “rossz koleszterin”, amelynek – ha nem kezelik időben – súlyos következményei lehetnek, mint például stroke, vagy súlyos mértékű rokkantság kialakulása.

 

Koleszterinszint mérés
Ahogyan azt az előzőekben láthattuk, igenis nagy jelentősége van a koleszterinszint meghatározásnak. A koleszterin szintje – többek között – laborvizsgálattal határozható meg, amely során az alkar vénájából nyert vérmintából megállapítják az összkoleszterin szintet, ezen belül pedig a HDL- és az LDL koleszterinek arányát is, valamint a trigliceridek (a zsír egyéb előfordulási formái a vérben) szintjét.Amennyiben valakinél a korábbi mérés(ek) nem állapítottak meg a normál értékektől jelentős mértékben eltérő koleszterinszintet, elegendő 1-5 évenként megismételni a vizsgálatot, azonban akinél a legutóbbi koleszterinszint mérés magas eredményt mutatott, ½ – 1 évente mindenképpen érdemes ellenőriztetnie koleszterinszintjét. Amennyiben Ön is szeretné ellenőriztetni koleszterinszintjét, készséggel állunk rendelkezésére. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és előre egyeztetett időpontban, saját otthonában elvégezzük a vizsgálathoz szükséges vérminta levételét.

Urbán Zsombor
Időpont egyeztetés

 

EMAILEN:
info@vervetelotthon.hu

ONLINE:
Előjegyzési naptár

TELEFONON:
+36-70-774-8620
Hétfőtől csütörtökig
10 és 12 óra között

A szolgáltatások kizárólag
Göd, Dunakeszi, Fót és Mogyoród területén vehetők igénybe!

Tekintse meg értékelésünket,
vagy értékelje Ön is a
Mobil egészségügyi szolgáltatásokat!

BETEGJOGI KÉPVISELŐ
Szabó Anikó
aniko.szabo@ijb.emmi.gov.hu
+36 20 4899 506