Otthon. Kényelmesen.

PMS: egy nagy probléma több száz tünettel

Női has és szögesdrót Mizéria, legalizált hisztis napok, női hiszti, idegbaj… egy női probléma, ami nem csak a nők életét nehezíti meg, és aminek a tüneteiből, de még az elnevezéséből is több százat ismerhetünk. Cikkünkben a premenstruációs szindróma (PMS) témakörében végzett nemzetközi tudományos kutatások anyagaiból gyűjtöttünk össze néhány hasznos információt.

 

A PMS tüneteinek előfordulása

Egyes felmérések szerint a nők körülbelül 80%-a számol be arról, hogy a menstruáció előtt legalább egy hangulati, vagy fizikális tünetet tapasztal magán a premenstruációs szindróma tünetei közül. Ugyanakkor világviszonylatban a reproduktív korban lévő nők mintegy fele havonta több, menstruáció előtti tünettel is meg kell, hogy küzdjön, és több mint 20%-uk elég súlyos, a mindennapi tevékenységüket is jelentősen befolyásoló tüneteket tapasztal magán a menstruációt megelőző napoktól kezdve.

A menstruáció előtti tünetek a női élet bármely szakaszában előfordulhatnak az első vérzéstől egészen a menopauzáig. Kutatások szerint ezek a tünetek leggyakrabban a huszonévesek körében jelentkeznek, és körülbelül 35 éves kor magasságában tetőznek. Egy 2010-ben, több mint 3500 nő bevonásával készült felmérés szerint a középsúlyos vagy súlyos, hangulati alapú, menstruáció előtti tünetek a 15–24 éves nők 10,7%-nál, a 25–34 éves nők 8,6%-nál, a 35–44 éves nők 11,2%-nál, míg a 45-54 éves nők 10,8%-nál fordultak elő, ami arra utal, hogy a középkorú nők valamivel nagyobb valószínűséggel tapasztaltak közepes vagy súlyos premenstruációs hangulati tüneteket a fiatalabb korosztályhoz képest.

 

Kiváltó tényezők

A premenstruációs tünetek – amelyek enyhe és közepesen súlyos testi és/vagy hangulati tüneteket jelentenek – a menstruációs ciklus második (késői luteális) fázisában, körülbelül a menstruáció kezdete előtti héten jelentkeznek, és a menstruációt követő héttől teljesen megszűnnek. Kutatások szerint ezen tünetek hátterében a menstruációs ciklus során folyamatosan változó mértékű szteroid hormonokkal (ösztradiol, progeszteron) szembeni túlzott érzékenység, valamint a szerotonin szint változása áll.

Ugyanakkor tudományos vizsgálattal igazolták azt is, hogy normál testtömegindexszel (BMI) rendelkező nők kétszer olyan gyakran szenvedtek PMS-től, mint a 25 kg/m2-nél nagyobb BMI-vel rendelkező nők (68,2% vs. 31,8%). Egy egyiptomi tanulmány összefüggést mutatott ki a menstruáció előtti tünetek kialakulása és a cukros ételek túlzott fogyasztása között is. Egy hasonló tanulmány keretében feltárták azt is, hogy az olyan táplálkozási tényezők, mint a gyorsételek, a cukrot tartalmazó italok, az olajban sült ételek fogyasztása, valamint az olyan életmódbeli tényezők, mint kevés testmozgás és a rossz alvásminőség jelentősen befolyásolják a premenstruációs szindróma kialakulását.

Egy amerikai és egy japán kutatás azt is feltárta, hogy azoknál a nőknél, akik gyermekkori bántalmazásról számoltak be, mintegy 1,5-szer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak menstruáció előtti tüneteket magukon, mint azon nők, akik nem voltak gyermekkori rossz bánásmód áldozatai. Különösen azoknál nőtt meg jobban a kockázat, akik gyermekkori fizikai és érzelmi bántalmazás áldozatai voltak. Ugyanakkor azok körében, akik gyermekkori érzelmi elhanyagolásban részesültek, párkapcsolati erőszak szemtanúi voltak, vagy épp szexuálisan zaklatták őket, nem volt jellemzőbb, hogy később PMS-ben szenvedtek volna.

 

A leggyakoribb tünetek

A premenstruációs szindróma vonatkozásában mintegy 200 féle testi, lelki és egyéb tünetet tartanak nyilván. Egy, több mint 230 000 nő bevonásával készült nemzetközi felmérés keretében összegyűjtötték, hogy melyek a leggyakrabban tapasztalt menstruáció előtti tünetek. A válaszadók mintegy 85%-a számolt be étel utáni sóvárgásról, 64%-uk hangulati ingadozásról, szorongásról, és mintegy 57%-uk fáradtságról. Ezen kívül többen tettek említést koncentrálási zavarokról, alacsony libidóról, alvászavarokról, emésztőrendszeri tünetekről, súlygyarapodásról, fejfájásról, izzadásról, hőhullámokról, kiütésekről, mellfeszülésről, valamint hasi görcsökről.

A menstruáció előtti tünetek egyik súlyos formája a premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD), amelyre az ingerlékenység, idegesség, álmatlanság, koncentrálási zavarok, levertség, illetve a depresszió jellemző. Ezeken kívül a végtagok vizenyősödése, szédülés, és akár ájulás is jelentkezhet, és a depressziós állapot miatt öngyilkossági gondolatok is eltörhetnek az érintettekben.

 

A probléma kezelése

A megfelelő kezelés megtalálásához a legfontosabb mindig a helyes diagnózis felállítása. Ehhez először is ki kell zárni az egyéb, nem premenstruációs, fizikai és pszichiátriai eltéréseket, amelyek a menstruáció előtti tünetekhez hasonló tüneteket mutatnak. Ilyenek különösen a depresszió, a szorongás, a pánik, a vérszegénység, az anorexia és bulimia, az endometriózis, a dysmenorrhoea, a pajzsmirigy alulműködése, valamint a hiperprolaktémia. Ezzel együtt vizsgálni kell a PMS diagnózisát megerősítő tényezőket is: (1) a premenstruációs szindrómára jellemző tünetek jelenlétét, (2) amelyek következetesen csak a ciklushoz kötötten, különösen a ciklus második felében (luteális fázis) jelennek meg, (3) és amely tünetek jelentős negatív hatással vannak az érintett nő életmódjára és működésére.

A premenstruációs szindróma diagnózisának felállítását követően kezdődhet a kezelés, amelynek az a fő célja, hogy enyhítse a tüneteket, valamint a tünetek napi rutinra gyakorolt negatív hatásait csökkentse. A gyakorlatban korábban először mindig a gyógyszeres terápiához nyúltak, azonban a legújabb kutatások a kombinált terápiák előnyeire hívják fel a figyelmet.

A kombinált terápiák alkalmazása során a gyógyszeres kezeléseket egészítik ki nem gyógyszeres terápiákkal. Ezen belül különösen nagydózisú D-vitamin kiegészítéssel, életmódi változtatások, kognitív-viselkedési terápiával (CBT), aromaterápiával, valamint az illatos barátcserje (Vitex agnus-cactus) gyümölcskivonatával.

 

Nagydózisú D-vitamin kiegészítés

Egyes kutatások feltárták, hogy a premenstruációs szindrómában szenvedő nők vérének D-vitamin szintje sokkal alacsonyabb a mensturáció lutális fázisában, mint a PMS-ben nem szenvedők esetében. Ezenkívül kimutatták azt is, hogy a magas D-vitamin bevitel a PMS megjelenésének 41%-os csökkenésével járt. Mindezek azt igazolják, hogy a D-vitamin hiány szoros kapcsolatban áll a mentruáció előtti tünetek megjelenésével. Ráadásul az emelt dózisú D-vitamin kiegészítés nem csak a PMS tüneteit, hanem a dysmenorrhoea, vagyis a fájdalmas menstruáció előfordulását is jelentős mértékben csökkentette.

 

Életmódi változtatások

Itt kell megemlíteni a rendszeres testmozgást, a stresszes események elkerülését, valamint egészséges alvási szokások megtartását, adott esetben kialakítását, bevezetését, különösen a menstruáció előtti időszakban. És különös figyelmet kell fordítani a korábban már említett, megfelelő étkezési szokások kialakítására is.

 

Kognitív-viselkedés terápia (CBT)

Ez a terápia egy olyan megközelítést jelent a PMS kezelésében, amely a rendezetlen zavaró gondolatok, viselkedések és érzelmek korrigálására fekteti a hangsúlyt. A kognitív-viselkedés terápia segít ezeknek a gondolatoknak, viselkedéseknek a felismerésében, és segít a megküzdési stratégiák kidolgozásában.

 

Aromaterápia

2016 és 2017 között elvégzetek egy kutatást a Shirazi Orvostudományi Egyetem 95 hallgatójának bevonásával, akik közepesen súlyos, illetve súlyos premenstruációs szindróma tüneteiben szenvedtek. A vizsgálat keretében kétféle aromaterápiát alkalmaztak: az egyiknél a rózsa 4%-os koncentrációjú illóolajait alkalmazták, a másiknál pedig 0,5%-os Citrus Aurantium virág illóolajait használták. A terápia során körülbelül 1 héttel a menstruáció előtt naponta kétszer, 10-10 csepp illóolajat cseppentettek egy párnára, amelyet az orrtól körülbelül 30 cm távolságra helyeztek el, majd normál légzés mellett mintegy 5 percig lélegezték azt be. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a rózsa illóolaj jelentős mértékben csökkentette a PMS tünetek közül az ingerlékenységet, és a depresszióra való hajlamot, ugyanakkor jelentős hatással volt a fáradtságra, az energiahiányra, a fájdalomra, a puffadásra, hányásra, hányingerre, valamint a súlygyarapodásra is.

 

Illatos barátcserje kivonat

Kutatások bizonyítják, hogy a Vitex agnus-castus, vagyis az illatos barátcserje gyümölcskivonat az egyetlen olyan gyógynövény, amely bizonyítottan szabályozza a PMS-szel összefüggő hangulati ingadozásokat és ingerlékenységet is.

Gyakorlatilag elmondható, hogy rendkívül sokszínű, változatos testi és lelki tünetek jellemzik a menstruációt megelőző tünetegyüttest, kezdve az enyhébb, a mindennapi életvitelt számottevően nem befolyásoló tünetektől egészen a normál életet nagy mértékben befolyásoló, akár már akadályozó tünetekig. Ráadásul ezek a problémák, panaszok, tünetek sokszor az érintett nők közvetlen környezetére is hatással vannak, számos párkapcsolati, családi, baráti, vagy éppen munkahelyi feszültséget, konfliktust okozva. Éppen ezért mindenképpen fontos ezzel a problémával foglalkozni, és megoldást keresni rá.

Amennyiben nőgyógyászati vizsgálatok céljából laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére van szüksége, foglaljon időpontot otthoni vérvételre. A vizsgálatokhoz szükséges laboratóriumi vizsgálatokat mind érvényes orvosi beutaló alapján, mind magán vérvétel keretében el tudjuk végeztetni. Ha pedig további kérdése van a vizsgálatokkal kapcsolatosan, készséggel állunk rendelkezésére!

 

 

Irodalomjegyzék

Hantsoo, L., Rangaswamy, S., Voegtline, K. et al. Premenstrual symptoms across the lifespan in an international sample: data from a mobile application. Arch Womens Ment Health (2022). (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Gudipally PR, Sharma GK. Premenstrual Syndrome. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing (2022 Jan.) (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Ito, K.; Doi, S.; Isumi, A.; Fujiwara, T. Association between Childhood Maltreatment History and Premenstrual Syndrome. Int. J. Environ. Res. Public Health 2021, 18, 781. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Malgorzata Mizgier, Grazyna Jarzabek-Bielecka, Ewa Jakubek, Witold Kedzia. The relationship between body mass index, body composition and premenstrual syndrome prevalence in girls. Ginekol Pol 2019;90(5):256-261. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Fatemeh Abdi, Gity Ozgoli, Fatemeh Sadat Rahnemaie. A systematic review of the role of vitamin D and calcium in premenstrual syndrome. Obstetrics & Gynecology Science 2019; 62(2): 73-86. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Heidari, H., Amani, R., Feizi, A. et al. Vitamin D Supplementation for Premenstrual Syndrome-Related inflammation and antioxidant markers in students with vitamin D deficient: a randomized clinical trial. Sci Rep 9, 14939 (2019). (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Afsane Bahrami,Amir Avan,Hamid Reza Sadeghnia,Habibollah Esmaeili,Maryam Tayefi,Faezeh Ghasemi,Fatemeh Nejati Salehkhani,Mahla Arabpour-Dahoue,Azam Rastgar-Moghadam,Gordon A. Ferns,Hamidreza Bahrami-Taghanaki &Majid Ghayour-Mobarhan. High dose vitamin D supplementation can improve menstrual problems, dysmenorrhea, and premenstrual syndrome in adolescents. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Naval Heydari, Mliheh Abootalebi, Naeimeh Tayebi, Fahimeh Hassanzadeh, Maryam Kasraeian, M. Emamghoreishi, and Marzieh Akbarzadeh. The effect of aromatherapy on mental, physical symptoms, and social functions of females with premenstrual syndrome: A randomized clinical trial. J Family Med Prim Care. 2019 Sep; 8(9): 2990–2996. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

Premenstruációs diszfóriás zavar. Egészségvonal, 2022. április 13. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)

 


 

 

AJÁNLOTT CIKKEINK

 

D-vitamin szerepe az egészségünk fenntartásában

Kutatások igazolják a D-vitamin jelentőségét számos megbetegedés megelőzésében. A következő cikkben erről a vitaminról osztunk meg néhány információt.

Érvényes orvosi beutaló: mit is kell erről pontosan tudnunk?

Ez a cikk a társadalombiztosítás terhére igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokhoz szükséges érvényes orvosi beutaló részleteiről szól.

Kérdések, amiket gyakran teszenek fel nekünk

A következőkben azokat a leggyakrabban feltett kérdéseket (GYIK), és az azokra adott válaszokat tekintheti át, amelyekkel mindennapi tevékenységünk során találkozunk. A kérdéseket, és a válaszokat rendszeressen frissítjük. Ha esetleg nem...

Tetszett? Kérjük, ossza meg másokkal is!

Facebook
Email